,,Vasile Goldiș” University Press este deasupra unor instituții culturale de prestigiu, universități de top sau institute de cercetare cunoscute.
De aproape un deceniu, Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad este un nume de referinţă în cercetarea științifică românească. Conform Consiliului Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS), prin Biroul de Scientometrie, UVVG se află pe un onorant loc doi în spaţiul cercetării umaniste din România, atât în domeniul Artelor şi Ştiinţelor Umaniste, cât şi în domeniul Ştiinţelor Sociale, fiind deasupra unor instituții culturale de prestigiu, universități de top sau institute de cercetare cunoscute.
Istorie şi studii culturale
La o simplă vizualizare a catalogului mondial al celor mai de prestigiu biblioteci din lume (https://www.worldcat.org/), făcând o simplă căutare a numelui editurii ,,Vasile Goldiș” University Press, putem constata numărul mare de publicații editate la Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad: volume științifice, articole, capitole, reviste, etc. La ora actuală sunt înregistrate 1.284 de titluri, dar numărul creşte pe măsură ce bibliotecile își completează inventarele. De remarcat că marea majoritate a acestor producții științifice se încadrează în domeniul istorie şi studii culturale, universitatea arădeană devenind în cei 30 de ani de existență un important pol de cercetare în domeniul științelor umaniste, a istoriei în special.
Un merit deosebit îl are regretatul prof. Aurel Ardelean, cel care a impulsionat cercetarea umanistă din Universitatea ,,Vasile Goldiș” din Arad, pornind de la principiul că o universitate nu își onorează titulatura dacă nu devine un pol al cercetării umaniste, așa după cum și Vasile Goldiș – patronul spiritual al Universităţii – a fost profesor de istorie, filosofie și latină. Munca acestuia este continuată cu succes de prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG Arad.
Astfel, cele mai populare biblioteci din lume găzduiesc publicațiile Universității de Vest ,,Vasile Goldiș” din Arad: University of Washington Libraries (Seattle, Washington, United States), Cornell University Library (Ithaca, New York, United States), McGill University Library (Montreal, Quebec, Canada), UC Berkeley Libraries (Berkeley, California, United States), Portland State University (Portland, Oregon, United States), Orbis Cascade Alliance (Eugene, Oregon, United States), Ohio State University Libraries (Columbus, Ohio, United States), University of Arizona Libraries (Tucson, Arizona, United States), University of Maryland Libraries (College Park, Maryland, United States), University of California, Los Angeles (Los Angeles, California, United States), pentru a le menţiona doar pe primele zece, dar publicațiile editurii ,,Vasile Goldiș” University Press se regăsesc pe toate continentele.
„Sărbătorim în acest an, 30 de ani de la înfiinţarea Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» din Arad, tot atunci când se năştea şi editura «Vasile Goldiș» University Press, o instituţie de cultură care a urmat destinul universităţii. Editura ce poartă numele corifeului Marii Uniri, Vasile Goldiş, a fost apreciată în ultimii ani pentru cercetarea din domeniile Artelor şi Ştiinţelor Umaniste, dar şi Ştiinţelor Sociale. Am fost evaluaţi de Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior (CNCSIS) şi poziţionaţi pe un onorant loc doi din cele 64 de edituri specializate pe acest domeniu, o poziţie care ne onorează, dar ne şi obligă în acelaşi timp”, a declarat prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Complexului Universitar de Studii Multiculturale și Patrimoniale al Universității de Vest ,,Vasile Goldis” din Arad.
Lasă un comentariu