Veste bună pentru românii care nu înregistrează venituri şi nici nu beneficiază de coasigurare.
Aceștia nu vor mai fi obligați la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS), potrivit unui act normativ care intră începând de astăzi în vigoare.
Aceste categorii de persoane, precum şi cele care realizează venituri lunare exclusiv din investiții și/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de bază minim brut pe țară vor putea opta între plata lunară a contribuţiei sau doar la momentul la care au nevoie de serviciile medicale. În ambele situaţii, însă, va fi nevoie de achitarea unei sume consistente la sistemul public de asigurări sociale de sănătate.
În situaţia în care vor alege prima variantă, cea a plăţii lunare, românii fără venituri vor achita contribuţia la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive.
La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1.250 de lei, rezultă o contribuţie lunară de 68,75 lei/lună, ceea ce înseamnă un total de 825 de lei într-un an (68,75 lei x 12).
În cazul acestor persoane, scadența obligației de plată este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția.
Cei ce vor opta pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate doar la momentul la care vor apela la serviciile medicale din sistemul public de sănătate, vor achita suma de 481,25 lei, adică echivalentul a 5,5% din şapte salarii minime pe economie (68,75 lei, reprezentând contribuţia lunară x 7).
Practic, aceasta din urmă reprezintă varianta cea mai puţin costisitoare, pe care o vor alege probabil cei mai mulţi dintre românii fără venituri, în speranţa că nu vor fi nevoiţi să acceseze servicii medicale.
Lasă un comentariu