Mircea Purcaru, vicepreședintele ALDE Arad, a analizat raportul experților FMI privind vulnerabilitățile sistemului financiar românesc.
Liberal democratul arădean este de părere că România ar trebui să țină cont de unele dintre constatări și recomandări ale experților.
„Nu am fost niciodată un adept al urmării cu strictețe a recomandărilor sau directivelor FMI, pentru că, de regulă, acestea nu au fost în măsură să ajute la dezvoltarea țărilor aflate în impas, ci, dimpotrivă, au produs în cel mai bun caz stagnare. De această dată, însă, în anumite puncte ale analizei, experții au perfectă dreptate. Mă refer, mai exact, la capitolul referitor la practicile de creditare ale IFN-urilor, una dintre vulnerabilitățile sistemului financiar românesc. Cei care au întocmit raportul recomandă întărirea monitorizarii instituțiilor financiare non-bancare, pentru, spun ei „ a evita riscurile la adresa reputației sectorului financiar”. Este o exprimare cât se poate de blândă, reputația sistemului este ultimul lucru care ar trebui să ne îngrijoreze. Este vorba, de fapt, despre un risc de colaps al unei părți a societății românești. Pe măsură ce au prins putere, aceste IFN-uri au distrus familii și destine, au împins oameni la sinucidere, au dus la falimente ale unor mici întreprinzători care au ajuns pe mâna lor. Din păcate, monitorizarea pe care o recomandă FMI s-a limitat, de-a lungul anilor, la acordarea de noi și noi privilegii de natură juridică, la prerogative mult peste cele ale unor bănci.Acest lucru a fost posibil pentru că foarte multe dintre ele au în spate oameni politici de rang înalt, care fac imposibilă o acțiune hotărâtă a statului, a Parlamentului, împotriva acestei adevărate plăgi.Cred și sper că a venit timpul să se pună frână practicilor abuzive ale acestor entități. Nu spun să fie desființate, dar practicile lor abuzive, cu nimic deosebite față de cele ale cămătarilor interlopi, trebuie să înceteze”, a declarat Mircea Purcaru (foto).
Lasă un comentariu