Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat, sâmbătă, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, că Europa are nevoie de o armată comună care să întărească siguranţa şi stabilitatea în zonă, după Brexit şi creşterea migraţiei dinspre Africa şi Asia.
Orban a declarat că NATO joacă un rol foarte important în regiune, fiind capabil să garanteze pacea în Europa, însă, consideră că este nevoie şi de o armată comună europeană pentru întărirea stabilităţii şi siguranţei.
„În continuare NATO este un lucru de care avem nevoie şi trebuie să fim membri activi în NATO, este clar. Marea Britanie sau Regatul Unit, a cincea economie de importanţă globală, o forţă şi o putere nucleară, a ieşit din structurile europene, deci eu cred că din acest motiv trebuie să ne gândim foarte serios la crearea unei armate comune în spaţiul comunitar şi avem nevoie de o armată adevărată, unde să avem un singur limbaj comun, în care se dau instrucţiuni într-o singură limbă, să se înţeleagă toată lumea, să nu fie doar o armată de formă, ci să aibă şi fond acea structură militară comună europeană, de care zic eu că avem nevoie”, a precizat Viktor Orban.
El a adăugat că statele membre UE trebuie să se gândească în mod serios la modalitatea prin care își vor modifica bugetele, astfel încât să aloce fonduri mai mari în domeniul militar.
„(…) Avem nevoie de dezvoltare şi de cercetare în domeniul militar, avem nevoie de sporirea cheltuielilor în toate statele membre, toţi împreună trebuie să facem acest lucru şi să dea domnul să nu fie nevoie, într-o situaţie reală, de utilizarea acestei forţe comune”, a mai spus Orban.
În opinia sa, în prezent, „Europa este slăbită” şi nu poate face faţă fenomenului migraţiei, care se va amplifica în condiţiile în care populaţia Asiei şi Africii va creşte semnificativ în următorii ani.
Orban a amintit că Ungaria va organiza în luna octombrie un referendum legat de impunerea cotei de imigranţi şi a făcut un apel către cetăţenii din afara graniţelor, cu drept de vot, să participe şi să spună „un nu hotărât” acestei măsuri, pentru ca Executivul de la Budapesta să se poată prezenta cu un mandat ferm în faţa Bruxelles-ului.
Lasă un comentariu