În medie, între 25 și 30 de pacienți se prezintă, zilnic, în regim de urgență, în cabinetul medical ORL, situat la parterul clădirii din strada Tudor Vladimirescu, colț cu strada Piața Mihai Viteazul.
Otorinolaringologia, abreviată ORL, tratează afecțiunile căilor respiratorii superioare, ale sinusurilor, nasului și urechii. Printre cele mai frecvente afecțiuni, cu care se prezintă pacienții în regim de urgență, se regăsesc: laringita, faringita, otita, amigdalita, sinuzita, rinita, tulburările de auz, dopul de cerumen, corpi străini în nas și urechi, tumori ale gâtului.
Medicii secției asigură, în cadrul aceluiași cabinet, și consultații medicale de specialitate în regim de ambulatoriu sau de spitalizare de zi.
Când ne prezentăm la medicul specialist ORL?
Potrivit medicului specialist otorinolaringolog, dr. Alexandru Chioreanu, medic șef Secție Clinică ORL: „Consulturile de specialitate otorinolaringologie sunt indicate anual, în scop preventiv. Prevenția este foarte importantă pentru că ne permite, dacă este cazul, să diagnosticăm în fază incipientă, o afecțiune medicală și să evităm posibilele complicații. De asemenea, trebuie să ne prezentăm la un medic specialist atunci când apar primele simptome la nivelul nasului, urechilor, gâtului, laringelui sau sinusurilor. Tulburările de auz, secrețiile auriculare, durerea otică – sunt semnale de alarmă în privința sănătății urechii. Obstrucția nazală cu secreții anormale, sângerarea sau senzația de uscăciune, dureri în zona laringelui, dificultăți de vorbire, răgușeală… ne indică că există o problemă la nivelul aparatului respirator superior. Practic, atunci când simțim primul disconfort, ar trebui să ne prezentăm la un consult de specialitate”,
Pentru investigațiile la nivelul nasului și al laringelui, medicul otorinolaringolog folosește, de cele mai multe ori, endoscopul – un instrument medical prevăzut cu cameră video, care îl ajută să vizualizeze zonele care trebuie examinate.
„Endoscopia se efectuează atât în scop preventiv – ca metodă de screening, pentru diagnostic și tratament, dar este deosebit de utilă în cazul unor formațiuni nediagnosticate deoarece, cu ajutorul endoscopului acestea pot fi ușor îndepărtate, iar sângerarea oprită. Endoscopia este o procedură ușor de suportat pentru pacient și se poate efectua în regim ambulatoriu sau de spitalizare de zi, având o durată de aproximativ 10-15 minute, în funcție de afecțiunea pacientului”, a precizat dr. Alexandru Chioreanu, medic șef Secție Clinică Otorinolaringologie (ORL).
Pentru consultațiile în regim ambulatoriu, este necesară programarea, care se poate efectua telefonic la numărul de telefon: 0733 441 686 sau prin centrala SCJU Arad: 0357 407 200 interior: 175, de luni până vineri între orele: 08.00-18.00. De asemenea există posibilitatea programării on-line prin intermediul site-ului scjarad.ro la secțiunea „Programări la cabinetele Ambulatoriului SCJU Arad și verificare istoric medical”.
Foto: Arhivă
Lasă un comentariu