Zeci de cazuri de cancer de prostată au fost depistate în ultimele luni de medicii Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad.
Peste 80 de puncții pentru biopsie prostatică au fost efectuate anul acesta de medicii urologi din cadrul Secției Clinice Urologie, în scopul identificării neoplasmului de prostată. Peste 90 % dintre rezultatele biopsiilor au ieșit pozitive!
La nivel Mondial, cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de neoplasm din sfera patologiei genito-urinare masculine, iar peste vârsta de 50 de ani este al doilea ca frecvență, după cancerul pulmonar și a treia cauză de deces, după cancerul pulmonar și digestiv.
La nivelul Secției Clinice Urologie, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, se efectuează puncții ghidate mpMRI, pentru biopsie prostatică, cu ajutorul investigațiilor imagistice, prin rezonanță magnetică (RMN), denumite fusion biopsy.
„Tehnica presupune fuzionarea imaginilor multiparametrice obținute prin rezonanță magnetică (RMN) cu evidențierea zonelor suspecte, cu imaginea ecografică obținută, în timp real, cu ajutorul ecografului, de ultimă generație, cu caracteristici specifice specialității urologie. Suprapunerea imaginilor se realizează prin intermediul unui software special realizându-se așa numita „sinteză”. Fuziunea realizată cu ajutorul ecografului oferă o hartă tridimensională a prostatei și a leziunilor prostatice suspecte. Astfel, se poate ghida acul de biopsie direct în zonele suspecte de cancer. Mai mult decât atât, utilizarea puncției ghidate mpMRI se asociază cu o detectare crescută a cancerului de prostată, comparativ cu biopsiile sistematice”, a explicat dr. Horia Mureșan, medic șef Secție Clinică Urologie.
„Fusion biopsy” se recomandă tuturor pacienților cu indicație de puncție pentru biopsie prostatică, pacienților diagnosticați cu cancer de prostată care se află în stadiul de urmărire activă și pacienților care necesită o nouă puncție datorită suspiciunii de cancer prostatic în ciuda unei puncții prostatice standard negative.
Beneficiile ecografiei cu fuziune includ:
-o mai bună precizie în identificarea leziunilor suspecte,
-reducerea numărului de fragmente tisulare necesare în timpul puncției,
-scăderea durerii și a riscului de infecție și sângerare,
-un timp mai scurt de recuperare.
Echipa medicală a Secției Clinice Urologie, recomandă efectuarea periodică a consulturilor de specialitate deoarece, orice boală, depistată în fază incipientă are șanse mult mai mari de vindecare!
Persoanele care necesită consult urologic se pot programa în cabinetul de specialitate Urologie, funcțional în incinta fostului Spital Municipal din strada Piața Mihai Viteazul nr. 7-8. De asemenea, programările se pot efectua de luni până vineri, între orele 08.00-18.00, fizic – la Biroul de Programări din strada Andrenyi Karoly nr 2-4, telefonic, în același interval orar la numărul 0733 441 686 sau on-line pe site-ul spitalului – scjarad.ro la secțiunea „Programări la cabinetele Ambulatoriului SCJU Arad și verificare istoric medical”. Indicația pentru puncție fusion biopsy se realizează de către medicul urolog în urma unei examinări minuțioase. Pentru efectuarea consultului de specialitate aveți nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie și de cardul de sănătate.
Lasă un comentariu