Mai mulți medici de familie împreună cu asistentele lor vor face voluntariat la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Arad.
Zeci medici de familie din Arad au decis să se ofere voluntari, începând de joi, la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, pentru a veni în sprijinul colegilor lor, în aceste momente grele.
În fiecare zi, începând de la ora 15 și până a doua zi dimineața, la ora 8, împreună cu asistentele lor medicale, medicii vor face voluntariat într-o gardă, unde vor asigura suport la UPU Arad, pe partea de triaj și nu numai, și vor ține legătura cu colegii din teritoriu, pe toate cazurile, pe o perioadă de 30 de zile. Acest lucru se va întâmpla chiar și în zilele de week-end, când medicii de familie vor intra în tură de la ora 9 dimineața, pentru 24 de ore.
„Vocația își spune cuvântul. Pentru că meseria de medic asta implică. Este un gest de unitate fără precedent al sectorului medical și un exemplu care arată că la Arad suntem toți uniți si putem să colaborăm și să găsim soluții, chiar și atunci când acestea parcă nu mai există. DSP Arad, SCJU Arad, CNAS Arad, Crucea Roșie Arad, Medicii de Familie – formăm un singur sistem de sănătate. În repetate rânduri, dr. Radu Jipa, coordonatorul UPU Arad, a solicitat sprijin suplimentar din partea cadrelor medicale. Singura soluție indentificată a fost să mutăm activitatea Centrelor de Permanență la UPU cu medicii de familie, doar că de aici a început o adevărată aventură a «hârtiilor» și a «aprobărilor». Acest aspect a ridicat mari probleme juridice… pentru că hârtiile ne omoară și ne luptăm cu o pandemie, îngropați în hârtii, cu un cadru legislativ care ne blochează de multe ori. La apelul DSP Arad și CAS Arad prin dir. Cosma Angela, împreună cu prefectul Csaba Toth și conducerea Spitalului Județean Arad, prin directorul medical Lenuța Timiș, am avut întâlniri cu reprezentanții Centrelor de Permanență, a medicilor de familie si am reușit, după câteva zile de discuții, să ajungem la concluzia că până facem documentele necesare trece pandemia. Până la urmă am cedat, pentru că nu erau soluții să plătim medicii de familie, plus o parte dintre aceștia nu erau de accord, dar am încercat tot timpul să găsim soluții amiabile. Fractura dintre medicii de familie și sistem se simte și este o altă problemă «netratată» a sistemului de sănătate românesc”, precizează Horea Timiș, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad.
„Dar Crucea Roșie Arad, condusă de un medic de familie dr. Dragoș Benjamin, a înțeles nevoia și a reușit să coaguleze în jurul acestei idei un grup de medici de familie dedicați care au înțeles că «acum» este momentul pentru care ne-am pregătit toată viața ca și medici, dincolo de stat de plată, dincolo de riscuri și de hârtii. Este un moment ce ține de vocație și de această meserie. Astfel că în jur de 30 de medici de familie din Arad, împreună cu asistentele lor medicale – încă 30 (și aici tot respectul, pentru că un medic doar împreună cu asistentul medical face un tot), vor fi «voluntari» la UPU Arad timp de 30 de zile, în fiecare zi, din timpul lor liber, pentru a-și ajuta pacienții, poate chiar trimiși de ei sau de colegii lor. După mine, este exemplul că atunci când hârtiile nu mai pot rezolva o situație apare vocația, care bate hârtia. Un gest care arată că între medici există solidaritate! Felicitări medicilor de familie voluntari! Felicitări Crucea Roșie Arad pentru ce faceți! Pe măsură ce lucrurile se întâmplă, îi veți cunoaște pe toți. Este o onoare, în aceste vremuri, să fiu coleg cu voi. Tot respectul”, a mai punctat dr. Horea Timiș.
Lasă un comentariu