Epidemia actuală de rujeolă din România a început în februarie 2016. Aproximativ 15.000 de persoane au contractat boala. Conform Institutului Național de Sănătate Publică din România, au murit 59 de persoane, majoritatea copii.
Treizeci și trei dintre copiii decedați aveau mai puțin de un an. Șaptesprezece copii aveau vârste cuprinse între 1 și 3 ani, iar cinci copii aveau vârste cuprinse între 4 și 17 ani. Rujeola a ucis patru adulți cu vârste cuprinse între 27 și 39 de ani.
Cum poate fi protejată populația în România
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă o rată de acoperire vaccinală de cel puțin 95%. În România, aceasta este de 81%, mult prea mică pentru a putea asigura o protecție adecvată.
Sunt necesare două doze din vaccinul ROR pentru a proteja populația împotriva actualei epidemii și pentru a preveni viitoare epidemii.
Este nevoie de campanii naționale de informare, pentru a educa părinții cu privire la beneficiile vaccinurilor. Părinții au nevoie de informații adecvate cu privire la accesul copiilor la vaccinare, în special în comunitățile în care nu există medici de familie și centre specializate de vaccinare.
Ministerul Sănătății a lansat un site web: http://desprevaccin.ro, care oferă o gamă variată de informații cu privire la vaccinuri.
Vaccinurile sunt sigure, spun cei de la UNICEF
Vaccinul ROR (rujeolă – oreion – rubeolă) este în uz de aproximativ 45 de ani. Peste 500 de milioane de doze au fost administrate în peste 100 de țări din întreaga lume.
Între 2000 și 2015, vaccinarea împotriva rujeolei a prevenit aproximativ 20.3 de milioane de decese, o dovadă că vaccinarea este una dintre cele mai eficiente investiții în sănătatea publică, la nivel global.
Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave și pot duce la complicații severe ale sănătății și chiar la deces.
Mai multe informații aici: http://www.unicef.ro/media/vaccinul-impotriva-rujeolei-un-inceput-sigur-in-viata/.
Vaccinurile previn boli mortale
Bolile mortale pot fi prevenite în siguranță și cu ușurință prin vaccinare. Dacă populația nu este vaccinată, reapar boli precum poliomielita sau rujeola, care deveniseră din ce în ce mai rare, atrag atenția reprezentanții UNICEF.
La nivel mondial, înainte de introducerea vaccinului împotriva rujeolei, peste 90% din populație contracta boala până la vârsta de 10 ani.
Deseori, rujeola poate avea urmări grave asupra copiilor care supraviețuiesc bolii, uneori pentru toată viața.
Standardele de igienă ridicate și curățenia riguroasă nu previn răspândirea bolilor mortale. Vaccinarea este singura metodă dovedită care oferă protecție adecvată.
Vaccinurile sunt eficiente din punct de vedere al costurilor
În România, toate vaccinurile incluse în programul național de imunizare sunt gratuite. Acestea sunt administrate gratuit la cabinetul medicului de familie.
Prevenirea răspândirii bolilor prin vaccinare este mult mai eficientă din punct de vedere al costurilor decât tratarea pacienților, odată ce au contractat boala.
Acțiunile desfășurate de UNICEF în România pentru susținerea vaccinării
UNICEF lucrează în parteneriat cu Ministerul Sănătății (MS), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Institutul Național de Sănătate Publică pentru a contracara actuala epidemie și pentru a consolida sistemul de vaccinare de rutină. În parteneriat cu autoritățile naționale, acțiunile desfășurate constau în informarea despre siguranța și eficiența vaccinurilor care salvează milioane de vieți și în crearea unui registru electronic național de vaccinări în vederea îmbunătățirii planificării imunizării și sporirii vizibilității acesteia.
Acțiunile UNICEF pentru stoparea epidemiei actuale de rujeolă
UNICEF și OMS susțin campania derulată în prezent de Ministerului Sănătății, concentrând eforturile către zonele cele mai vulnerabile, cu cea mică rată de acoperire vaccinală din țară.
În luna iulie, s-a desfășurat o campanie de informare la domiciliu și de vaccinare în trei comunități din județul Bacău. O echipă formată din medici și asistente a colaborat cu medicii de familie locali pentru a vaccina 95% dintre copiii care trăiesc în aceste comunități.
Acțiunile UNICEF pentru creșterea ratei de acoperire vaccinală
UNICEF lucrează împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică pentru a consolida programul de vaccinare din România. Susținem modernizarea Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV) și îmbunătățirea colectării de date cu privire la rata de acoperire vaccinală, cu scopul de a susține planificarea imunizării.
Organizația susține îmbunătățirea managementul vaccinurilor, inclusiv procesul de gestionare și transport al vaccinurilor.
UNICEF investește în campanii de promovare a sănătății, pentru a preveni răspândirea bolilor și pentru a încuraja practicile și comportamentele sănătoase în familii și în comunități.
Bazat pe rezultatele unui proiect pilot implementat în județul Bacău, prin care se oferă servicii integrate pentru copii, UNICEF dezvoltă un curriculum și pregătește echipe de profesioniști locali, care asigură servicii sanitare la nivelul comunității. Aceste echipe includ asistente, mediatori sanitari, medici de familie și asistenți sociali care fac vizite la domiciliu, vaccinează copiii și discută cu aceștia și cu familiile lor despre aspecte legate de sănătate.
Lasă un comentariu