Centrul de Studii Iudaice „ACADEMICIAN NICOLAE CAJAL” al Universității de Vest „Vasile Goldiș” (UVVG) din Arad, în colaborare cu Facultatea de Științe Socio-Umane, în parteneriat cu: Comunitatea evreilor din Arad, Complexul Muzeal Arad, Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad, Goldiș Tv, EUROPEANUL, cu sprijinul MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE, care deține Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), a comemorat, vineri 27 ianuarie 2017, în Aula „Ştefan Cicio-Pop”, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
La eveniment au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, care a transmis salutul prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rectorul UVVG şi al Senatului Universitar, Simona Stiger, inspector şcolar din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad, Adelina Stoenescu (Complexul Muzeal Arad), Ionel Schlesinger, preşedintele Comunităţii Evreilor din Arad, cadre didactice, istorici, studenţi şi elevi.
În cadrul manifestării s-a desfăşurat o Expoziție de artă, unde au fost expuse cele mai interesante realizări artistice ale elevilor; Eseuri despre Holocaust, în lectura autorilor; Moment coral, prezentat de Colegiul de Artă “Sabin Drăgoi” din Arad; “Jurnalul Anei Frank”, în lectura elevilor de la Colegiul de Artă “Sabin Drăgoi” din Arad, în urma cărora au fost acordate premii de Centrul de Studii Iudaice din Arad, UVVG, Complexul Muzeal Arad şi Ministerul Afacerilor Externe, iar cele mai bune lucrări vor fi publicate în revista: „STUDIA IUDAICA ARADENSIS”
Profesorii prezenţi au primit din partea organizatorilor, următoarele volume: – O istorie a holocaustului european. Cazul României; Pogromul de la Iaşi (album); Sinagogi din Bucureşti (album); Jurnalul Anei Frank; Aron Chorin (biografie – volum bilingv).
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat: „Începând din anul 2005 și până în prezent, marcăm Ziua Holocaustului ca recunoaștere a faptului că au existat foarte multe jertfe din partea poporului evreu, fiind sacrificați oameni fără vină, doar pentru că erau evrei. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost decisă prin rezoluția Adunării Generale a Naţiunilor Unite nr. 607/1 noiembrie 2005 și adoptată la a 42-a ședință plenară. Universitatea noastră are o relație deosebită cu membrii comunității evreilor, atât pe plan local, cât și pe plan național. Aduc, cu acest prilej, un omagiu celui care a fost acad. Nicolae Cajal, cel care a dat avizul final de înființare, din partea Academiei Române, a Facultății de Medicină la Arad. A ajutat foarte mult Aradul prin acest gest, îl considerăm unul dintre fondatorii învățământului superior din Arad și i-am cinstit memoria printr-un bust ridicat în fața sinagogii, împreună cu Comunitatea Evreilor din Arad. Pe plan științific avem relații cu Universități din Israel, antreprenori din Israel. Intenţionam ca, la Arad, să deschidem cu sprijinul antreprenorilor din Israel un Centru de radioterapie, acest proiect fiind în faza de elaborare a studiului. Mulțumesc tuturor celor care au participat la acest simpozion, cei care sunt alături de Centrul de Studii Iudaice, unul dintre cele mai puternice centre științifice, cu numeroase publicații și o activitate deosebită pe tărâmul cercetării științifice. Mă bucură foarte mult prezența tinerilor, care trebuie să știe istoria popoarelor și să cunoască adevărul. Universitatea noastră, care este o Universitate multiculturală, internaționalistă, promovează principiile internaţionale, o politică de colaborare între toți studenții, având în vedere că la Universitatea noastră învață studenți străini din 16 țări. Avem și studenți din Israel, cu rezultate foarte bune, care participă la acțiunile Universității și sunt cei care se înscriu în fruntea acțiunilor organizate. Concursul organizat cu acest prilej este binevenit și vom perpetua această Zi Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului și cu alte prilejuri”.
„Pe data de 27 ianuarie, în întreaga Europă și în întreaga lume, se marchează Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Holocaustului. În cadrul Universității noastre funcţionează, începând cu anul 2004 Centrul de Studii Iudaice și întâmplarea face ca, în anul 2005, printr-o decizie a Organizației Naţiunilor Unite, ziua de 27 ianuarie, ziua în care se elibera Lagărul de la Auschwitz, a devenit ziua internațională pentru memoria Holocaustului. Centrul nostru de Studii Iudaice a organizat de atunci și până astăzi, acțiuni de marcare a acestei zile. Anul acesta, România deține preşedinţa Alianței Internaționale pentru Memoria Holocarstului și această manifestare se înscrie în acest context. În cadrul evenimentului, am organizat şi un concurs de desen, adresat elevilor din întreaga țară, dar și de alte manifestări artistice. Au fost premiate cele mai bune poezii, eseuri, desene ale copiilor din Arad și din țară”, a precizat prof. univ. dr. Marius Grec, directorul Centrului de Studii Iudaice din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.
Daniel Albu
Lasă un comentariu