România are începând din anul 2014 o zi naţională dedicată adopţiei, 2 iunie. Celebrarea Zilei Naționale a Adopției este o ocazie pentru a promova valorile fundamentale ale familiei și de a reaminti importanța că fiecare copil trebuie să aibă o familie în care să crească și să se simtă iubit. Instituirea unei Zile Naționale a Adopției are totodată ca scop promovarea adopțiilor și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor din domeniu.
De la începutul anului 2016 și până în prezent în judeţul Arad 49 de copii au avut şansa să fie primiţi în familii, prin procedura de adopţie, au fost atestate 52 persoane/familii ca fiind apte să adopte, numărul copiilor adoptabili aflați în evidențele Serviciului Adopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad fiind în acest moment de 83.
„Adopţia reprezintă o șansă pentru toți copiii a căror reîntoarcere în familia biologică nu este posibilă, astfel că împreună cu colegii noștri, specialiștii Serviciului Adopții, urmărim într-un ritm susținut integrarea în familii, prin această procedură a adopției, a copiilor declarați ca fiind, din punct de vedere legal, adoptabili. Este o bucurie pentru noi de fiecare dată când putem valida prin semnătura noastră certificatele de familie adoptatoare pentru cei care s-au hotărât să facă acest pas important care schimbă viețile copiilor în bine”, declară Erika Stark, director general al DGASPC Arad.
Legislația în vigoare prevede că persoana/familia care doreşte să adopte trebuie să fie atestată ca persoană/familie adoptatoare, atestatul se obţine la cerere, în urma parcurgerii unui proces de evaluare de către solicitant. Atestatul de persoană/familie adoptatoare certifică îndeplinirea condițiilor materiale și a garanțiilor morale necesare creșterii, educării și dezvoltării armonioase a copilului precum și existența abilităților parentale formate și dezvoltate pe parcursul procesului de evaluare.
„În județul Arad adopția copiilor a cunoscut în fiecare an o creștere semnificativă. Dacă în anul 2011 doar 19 copii au fost adoptați, numai în ultimul an numărul acestora a ajuns la 49. Adopția va schimba pentru totdeauna viața copilului adoptat și a parintilor adoptivi, dar cei care au ales acest drum trebuie să știe că adopţia necesită un angajament de durata unei vieţi. De aceea este deosebit de important ca persoanele sau familiile care doresc să devină parinti adoptatori să fie pregătiți să facă faţă noilor provocări pe care le presupune o adopţie, să poată dărui unui copil toată dragostea şi atenția pe care o merită si de care are nevoie”, declară Aurora Lupaș, șef Serviciul Adopții din cadrul DGASPC Arad.
Conform modificărilor aduse în anul 2016 la Legea Adopției, cei interesați trebuie să știe că în ceea ce privește atestatul de familie potențial adoptatoare, valabilitatea acestuia a fost prelungită de la un an la doi ani, iar pentru realizarea potrivirii practice, persoanele care doresc să adopte au dreptul la timp liber, cu păstrarea drepturilor salariale, în limita a 40 ore/an, iar salariaţii care vor să adopte copii pot să beneficieze de concediu de acomodare, cu o durată maximă de până la un an. Angajatorii sunt obligaţi să-l acorde la cererea persoanelor îndreptăţite, iar acestea primesc lunar şi o indemnizaţie.
DGASPC Arad urează „La mulți ani” tuturor copiilor care au fost adoptați sau așteaptă să fie adoptați, precum și familiilor care au adoptat sau urmează să adopte copii din sistemul public de protecție
Lasă un comentariu