Dorel Mateș, președintele CECCAR Arad, împreună cu Micle Nicolae, director executiv, au susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia au vorbit despre ziua națională a contabilului român, istoria acestei meserii în țara noastră și despre importanța acesteia.
În data de 21 septembrie este ziua națională a contabilului român, zi în care toți profesioniștii contabili din țară se întâlnesc, sărbătoresc și discută despre profesia contabilă de ieri, de azi și perspective pentru viitor. Aceasta se va sărbători în Arad la Casa de Cultură a Sindicatelor, după următorul program:
Pe măsură ce procesul globalizării se resimte tot mai mult și în țara noastră, prin deschiderea porților în favoarea investițiilor străine pentru a permite afacerilor să se extindă dincolo de frontiere, profesia contabilă are un rol vital în asigurarea credibilității situațiilor financiare la nivel național și implicit a fidelității raportărilor financiare globale. Profesia contabilă cu o sferă largă de acțiune și cu diverse specializări, este cea care asigură mediului de afaceri, certitudine, coerență, siguranță și perspective.
CECCAR, persoană juridică de utilitate publică, are ca atribuţie principală apararea prestigiului şi independenţei profesionale a membrilor săi în raporturile cu organismele specializate precum şi cu alte persoane fizice şi juridice din ţară şi din străinătate, iar membrii săi îndeplinesc un rol social important prin faptul că investitorii, împrumutătorii de fonduri, angajatorii de personal și nu în ultimul rând, organismele guvernamentale, sunt beneficiarii direcţi ai serviciilor prestate de experții contabili și contabilii autorizați.
Micle Nicolae, director executiv al CECCAR, filiala Arad, a spus în cadrul conferinței de presă faptul că aceasta este una din cele mai mari filiale din țară, situându-se printre primele zece, și având 1086 de membri persoane fizice, 297 de societăți, 129 de membri inactivi și 92 de stagiari.
„Ca organism care gestionează profesia contabilă din România, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați susține și promovează practicile profesionale de înaltă calitate printr-o grijă deosebită pentru competență, profesionalism și etică a tuturor celor implicați în profesie, astfel încât aceasta să servească interesului public și să pună bazele unei economii solide, orientate spre progres. Considerăm că în condițiile actuale, într-o lume globalizată, este o provocare și o mândrie să fii expert contabil, calitate dobândită cu multă muncă, devotament, perseverență, dedicație. Astfel, profesionistul contabil, aflat permanent în centrul activității unei entități în care interesele acționarilor, clienților, furnizorilor și ale angajaților sunt de multe ori divergente, are menirea ca, pe baza situațiilor financiare întocmite cu responsabilitate să ofere o oglindă sintetică a activității acesteia, transpusă în cifre, care să stea la baza deciziilor manageriale”, spun reprezentanții CECCAR Arad.
„Imaginea expertului contabil, este construită pe temelia tradiției, a valorilor și principiilor fundamentale ale profesiei precum; integritatea, obiectivitatea, competența profesională, prudența, confidențialitatea, comportamentul profesional, respectul față de normele etice și profesionale, la cele mai înalte standarde de profesionalism, atingând astfel cele mai ridicate niveluri de performanță și astfel răspunzând cerințelor interesului public. Aceste obiective sunt atinse prin satisfacerea a patru cerințe de bază, independență, încredere, calitatea serviciilor și profesionalism. Întreaga activitate desfășurată de profesionistul contabil are la bază apărarea interesului public reprezentat prin bunăstarea colectivă a comunității și a instituțiilor deservite.Prin educația inițială și dezvoltarea profesională continuă susținute de un comportament deontologic adecvat, competență profesională,credibilitate și calitatea lucrărilor, profesioniștii contabili membrii CECCAR își asigură o carieră fără vîrstă , ancorată puternic în societate”, se mai arată în comunicatul de presă al CECCAR Arad.
Lasă un comentariu