Filmul „One day” al regizoarei Zsófia Szilágyi, prezent la Cannes în secţiunea Semaine de la Critique, va putea fi văzut la Arad, astăzi, în prima zi de festival, începând cu ora 18:00, la Cinema ATRA. Regizoarea va fi prezentă la proiecţia filmului, iar la final va rămâne pentru o discuţie cu publicul.
În cadrul Les Films de Cannes à Arad, cinefilii vor avea ocazia să vadă și filmele care au câștigat cele mai importante premii din partea juriul competiției oficiale: Shoplifters, câștigător-ul Palme d’Or de anul acesta de la Cannes, și BlacKkKlansman, câștigătorul Grand Prix-ul.
În cele trei zile de festival vor fi proiectate șapte filme în premieră. Programul complet al celei de-a doua ediții a Les Films de Cannes à Arad poate fi consultat pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/arad-2/
Vineri
18:00 One Day, de Zsófia Szilágyi
Proiecție în prezența regizoarei, urmată de Q&A
Filmul a fost selectat la Cannes, în secțiunea Semaine de la Critique și a câștigat premiul criticii FIPRESCI pentru cel mai bun film din secțiunea sa.
One Day a pornit de la scrisorile unei prietene, în care aceasta detalia experiența ei de a fi mamă de copii mici. „Un thriller matrimonial”, așa își numește regizoarea filmul în care povestește o zi din viața unei femei care jonglează, într-o cursă parcă contra-cronometru, cu atribuțiile ei de mamă, femeie de carieră și soție.
20:30 Our Time, de Carlos Reygadas
Our Time/ Nuestro tiempo, cel mai recent film al regizorului Carlos Reygadas a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de Film de la Veneția.
Personajul principal masculin este jucat chiar de regizor. Reygadas este Juan, care trăiește împreună cu soția sa la o crescătorie de tauri de luptă. Cei doi au o relație deschisă, dar când femeia se îndrăgostește de alt barbat, Juan trebuie să împace realitatea cu propriile așteptări. Rolul principal feminin este interpretat de Natalia Lopez, soția regizorului.
Pentru prima oară Reygadas este regizor, producător, scenarist, actor și editor la propriul film.
Sâmbătă
17:00 Dogman, Matteo Garrone
Inspirat dintr-o poveste reală, Dogman este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câștigător a două mari premii la Cannes, pentru Gomorra (2008) și Reality (2012). „Un Buster Keaton actual, aproape un actor de film mut”, după cum l-a numit chiar regizorul, Marcello Fonte lucra ca îngrijitor la un centru social când l-a întâlnit pe Garrone și a primit rolul care i-a adus premiul de la Cannes pentru interpretare masculină și recunoaștere internațională.
Supranumit un western urban, Dogman se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecția dintre metropolă și sălbăticie. Marcello, un frizer pentru câini simpatic, discret și apreciat de toată lumea, se trezește prins într-o relație de putere cu Simone, un fost boxer care terorizează întreg cartierul.
19:30 Shoplifters, Kore-eda Hirokazu
Shoplifters i-a adus regizorului Kore-eda Hirokazu primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în selecția oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.
22:00 Climax, Gaspar NOÉ
Climax, musicalul horror al lui Gaspar Noe, spune povestea unei trupe de dansatori care se adună să repete într-o noapte de iarnă, departe de ochii curioșilor, în clădirea unei școli părăsite. Petrecerea lor se transformă într-un coșmar halucinant, după ce consumă accidental droguri psihedelice.
Duminică
17:00 BlacKkKlansman, Spike Lee
Runner-up-ul din competiția oficială din acest an a fost palpitantul thriller al veteranului Spike Lee, BlacKkKlansman, căruia juriul i-a acordat Grand Prix-ul. Filmul urmează tendința ultimilor ani de aducere la lumină a unor povești care reliefează nedreptăți și discriminări istorice – rasiale sau de gen, precum 12 Years a Slave al lui Steve McQueen sau Django Unchained al lui Quentin Tarantino.
Filmul lui Spike Lee își plasează acțiunea în perioada infamului Ku Klux Klan când, sub protecția anonimatului albii rasiști au comis numeroase atacuri și linșaje asupra populației de culoare din S.U.A. – unele din aceste agresiuni nefiind niciodată aduse în justiție.
19:30 Burning, Lee Chang-Dong
Înaintea anunțării palmaresului oficial, favoritul caselor de pariuri la câștigarea Palme d’Or era filmul coreeanului Lee Chang-Dong, Burning. În final, Burning a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun film din competiția oficială acordat de către criticii de cinema prezenți la Cannes, grupați în asociația FIPRESCI. Asociația acordă în fiecare an câte un premiu pentru cel mai bun film din fiecare dintre secțiunile festivalului. Inspirat dintr-o povestire scurtă de Haruki Murakami, Burning este un thriller romantic în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete.
Biletele şi abonamentele sunt disponibile în avans la Cafeneaua Literară Joy’s, iar în timpul festivalului vor putea fi achiziţionate de la Cinema Arta. Preţul unui bilet este 12 lei sau 8 lei cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari, iar un abonament care permite accesul la toate cele 7 proiecţii costă 50 lei, respectiv 30 lei cu reducere.
Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/arad-2/
Lasă un comentariu