Consiliul Judeţean Arad a anunţat joi, 15 octombrie, finalizarea studiului privind „Strategia de sănătate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad”, un document în urma căruia să se iniţieze acţiuni de planificare şi implementare a măsurilor de îmbunătăţire a performanţei şi calităţii serviciilor de sănătate din cadrul spitalului. În cadrul studiului au fost analizate mai multe direcţii în ceea ce priveşte activitatea spitalului.
„În ultimii ani s-au făcut paşi extrem de importanţi în Sănătate dar mai avem încă foarte mulţi paşi de urmat. Ca urmare, la începutul anului 2015 s-a demarat un studiu privind Strategia de Sănătate a Spitalului Clinic Judeţean Arad, ale cărui direcţii dorim să le punem în aplicare. Mă bucur că acest document strategic se sincronizează cu concursul pentru numirea, în perioada următoare, a unui nou manager general al instituţiei, concurs care se va încheia la mijlocul lunii viitoare, după care vom complecta întreaga echipă de conducere. Vom avea o echipă nouă, pe de-o parte, iar pe de altă parte vom avea şi o strategie nouă”, a afirmat Adrian Ţolea, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Arad.
„Pe termen scurt cred că putem face foarte multe lucruri, putem elimina pierderile din sistem, putem face aşa fel încât managementul general de la vârf până până la şefii de secţii să fie îmbunătăţit, este nevoie de abilităţi manageriale, iar în acest sens sunt măsuri concrete care trebuiesc luate. Pe termen mediu şi lung, cred că e important să fim o echipă din punct de vedere instituţional. Sunt cinci «actori» importanţi: Consiliul Judeţean Arad, Primăria Municipiului Arad, Casa de Asigurări de Sănătate, Direcţia de Sănătate Publică şi, nu în ultimul rând, Universitatea de Vest «Vasile Goldiş». Aceşti factori decizionali trebuie să stea la masă împreună şi să gândească dezvoltarea sistemului de sănătate arădean. Precizez că stăm împreună la masă, conlucrăm, noi am realizat această strategie, iar Primăria Municipiului Arad este curs să realizeze un studiu privind sănătatea la nivelul municipiului. Ca un obiectiv concret, avem în vedere construirea unui spital care să fie conform standardelor obligatorii. Această nouă unitate spitalicească va trebui să fie construită într-o zonă cu acces la autostradă, să aibă circuitele medicale necesare bine gândite, cu o eficienţă cât mai mare, pentru eliminarea pierderilor însoţite de un act medical în beneficiul arădenilor. Este vorba de o construcţie modulară, cu o investiţie majoră. Va trebui să gândim totul astfel încât să pornim de la strictul necesar, de la secţiile vitale unui spital, şi pe măsura posibilităţilor financiare să adăugăm alte şi alte secţii, pentru ca la final să avem o construcţie compactă şi eficientă. Noua construcţie nu implică la renunţarea la sediul actualului Spital Judeţean, nici la noul sediu TBC, care va fi inaugurat, cel mai probabil, luna viitoare”, a completat Adrian Ţolea.
„Pe termen scurt trebuie reorganizată partea de management a instituţiei, astfel încât să existe stabilitate. Pe termen mediu, trebuie identificată şi analizată activitatea acelor secţii care au potenţial, cât şi cele care sunt pe pierdere şi găsite soluţii – schimbare de structură, de îmbunătăţire a condiţiilor spitaliceşti a pacienţilor, privind aparatura, tratamentul şi igienizarea. Pe termen lung, obiectivul principal este un nou spital pentru arădeni, construit modular, cu toate specialităţile. Secţiile externe reprezintă pierderi, dezavantaje din punct de vedere al calităţii actului medical, disconfort pentru pacienţi”, a declarat, la rândul său, Horea Timiş, managerul de proiect al Strategiei de Sănătate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Studiul a mai aratat că există o diferenţă mare între procentul în care sunt realizaţi indicatorii de management (peste 96% dintre indicatori realizaţi sau depăşiţi) şi procentul de satisfacţie al pacienţilor (52% sunt nemultumiţi sau foarte nemulţumiţi). Sistemele de evidenţă și prelucrarea datelor şi informaţiei trebuie să fie mai performante şi să ajute mai mult factorul uman.
De asemenea, este necesară dezvoltarea şi implementarea unui sistem de control/audit intern şi extern care să permită un management corect al organizaţiei şi a resurselor alocate.
„Strategia de sănătate a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad”?..ce strategie? facuta de cine? astia sunt experti in managementul serviciilor de sanatate? astia nu au nicio specializare domnilor !!! In ce lume traim? Oricine spune orice, face strategii dupa cum cred, neavand nicio specializare in spate ??? Nu se poate asa ceva !
Tu ai crezut ca cineva isi propune sa imbunatateasca serviciile de sanatate?
Esti naiv! Serviciile se vor imbunatati numai in masura in care procesul de imbunatatire este aducator de comisioane sau de voturi.
Strategia unui spital nu are legatura cu serviciile medicale decat ca justificare. In realitate se urmareste transferul unor sume de bani din resurse publice spre clientela de partid. Transferuri realizate prin plata unei strategii formale si prin investitiile pe care aceasta strategie le indica. Asa, pe banii nostrii, se creeaza justificarea jecmanirii banilor publici in numele sanatatii aradenilor.
Simpla constatare a lipsei de transparenta a `selectiilor`, a sibiectivismului in aprecierea candidatilor, in restrictionarea participarii libere la concurs (nu pot participa la concurs decat dezirabilii – oameni agreati de politrucii de la CJA) etc.
Simpla constatare a atitudinii cadrelor medicale, care dau impresia ca fac pacientilor un favor ca ii trateaza, face mai mult decat toata strategia lor de rahat.
Spagareala generalizata, infectiile intraspitalicesti care apar la 80% din interventiile chirurgicale, imi arata mie ca nu este nimeni care sa-si puna problema sanatatii pacientilor.
Daca se adauga la problemele astea si sistemul monopolist, centralist, infect, ineficient, corupt si ilegal generat de casa de sanatate unica si proasta, avem, in clar si obiectiv, imaginea mizeriei totale a `sanatatii` spitalului judetean.
Managementul tuturor institutiilor este compus exclusiv din sustinatori si sustinuti de partid. In managementul spitalului nu vor reusi sa intre manageri ci doar politruci, nu vor reusi sa intre manageri competenti ci doctori (fara competente manageriale dar cu abilitati de lins si uns politruci de partid). Oricum nu vom avea manageri profesionisti ci doctori frustrati sau chiar ratati profesional care isi incearca norocul in posturi administrative – unde se stie nu trebuie sa stii nimic si unde esti bun daca lingi in sus si dai cu bocancul in jos.
Prietene, suntem in plin ev mediu, intr-o perioada istorica caracterizata prin feude si feudali si o mare gloata de iobagi legati de glie, fara sanse, fara resurse, fara cultura, fara perspective si usor inlocuibili, intr-un cuvant o populatie fara valoare pentru seniorii de mosii (azi mosiile sunt institutiile publice si nu terenurile arabile) sau pentru arendasii lor, vatafii lor, slugile lor privilegiate.
Tot spitalul asta nu este altceva decat un instrument prin care se spala bani, se multumesc sustinatorii de partid si se face promovare pentru un politician sau altul.
Praf in ochii prostilor!
si daca ma imbolnavesc ce fac?
Aaaa, stiu, ma duc sa aprind o lumanare, ca sansele mele sunt foarte putine.
Dar pentru ce platesc asigurare?
Aaaa, stiu, sa aiba smecherii bani.
Si eu cu ce ma aleg?
Aaaa, stiu, cu satisfactia de a ma fi sacrificat pe altarul patriei.
Si cand ma imbolnavesc eu sau cineva apropiat mie, ma incalzeste cu ceva sacrificatul pe altarul patriei?
Aaaa, da, sau nu, depinde cat sunt de indobitocit.
Sunt o gramada de idioti care isi iubesc imaginea de sacrificat mai mult decat propria sanatate sau pe cea a copiilor lor. Sunt foarte multi cei care sunt plini de intelegere pentru problemele celor din sistemul medical in dauna intelegerii propriei lor situatii. Sunt multi cretini care cred ca este normal sa fie tratati ca niste animale de domnul doctor sau doamna asistenta. Sunt multi decerebrati care sunt foarte intelegatori cu faptul ca banii pe care ii platesc la sanatate lunar sunt insuficienti, chiar daca stiu ca sunt insuficienti fiindca sunt deturnati catre smecherii din sistem sau din sistemul politic. Infecta specie!