123 de milioane de euro, bani europeni pentru judeţul Arad. Află pentru ce sunt alocaţi!

123 de milioane de euro, bani europeni pentru judeţul Arad. Află pentru ce sunt alocaţi!

Veste bună pentru toţi locuitorii judeţului Arad. Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a anunţat, vineri, că Aradul va intra în anul 2015 în etapa a doua a Masterplanului de Introducere a Reţelelor de Apă Potabilă şi Canalizare. În perioada imediat următoare, se vor scoate la licitaţie serviciile de asistenţă tehnică.

„De astăzi începând, putem spune că judeţul Arad este beneficiarul unei sume extrem de importante din partea Uniunii Europene, şi acest lucru se referă la modernizarea şi extinderea reţelelor de apă potabilă şi canalizare din judeţul Arad. Dacă în prima etapă a POS Mediu am accesat 139 de milioane de euro, proiect care se află în momentul de faţă în implementare, cu termen de finalizare 2015, astăzi cu bucurie spunem că suntem printre primele şapte judeţe din ţară care reuşesc să intre în Programul Sectorial de Mediu, etapa II. Acest lucru înseamnă extinderea proiectului în localităţile care nu au fost incluse în prima fază. 38 de localităţi din judeţul Arad vor beneficia de extinderea şi modernizarea reţelelor de apă potabilă şi canal”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Proiectul prevede realizarea a 452 de kilometri de reţele de canalizare, modernizarea a 33 de kilometri de canalizare existentă, extinderea reţelei de apă cu încă 206 kilometri şi modernizarea altor 42 de kilometri. Totodată, se vor realiza 6 noi staţii de epurare şi se vor moderniza şi extinde alte 6. Nu în ultimul rând, se vor construi 8 staţii de tratare noi. Localităţile beneficare sunt: Arad, Ineu, Lipova, Pecica, Pâncota, Sântana, Apateu, Beliu, Bârsa, Bocsig, Buteni, Cermei, Chisindia, Covăsânţ, Felnac, Gurahonţ, Iratoş, Macea, Pilu, Seleuş, Şagu, Sepreuş, Şicula, Şimand, Şiria, Şofronea, Târnova, Vinga, Zăbrani, Zădăreni, Zprand, Dorobanţi, Livada, Secusigiu, Seiton, Vladimirescu, Zimandu Nou.

Staţii de tratare se vor construi în localităţile Pecica, Apateu, Bocsig, Chisindia, Pilu, Sepreuş, Vinga, Arad, iar staţii de epurare a apei uzate se vor realiza în Apateu, Beliu, Buteni, Secusigiu, Şeitin, Şimand. De asemenea, se vor extinde staţiile de epurare a apei uzate în localităţile: Ineu, Păuliş, Lipova, Pâncota, Covăsânţ, Arad.

„Astăzi putem spune că am început implementarea proiectului, prin trimiterea către SEAP a procedurii privind achiziţia serviciilor de proiectare, în valoare de 5 milioane euro, bani alocaţi de Uniunea Europeană, urmând ca în termen de 8 luni după semnarea contractului cu firma care va câştiga această fază, să începem licitaţiile pentru implementarea proiectului. Valoarea estimată pentru judeţul Arad în acest proiect este de peste 123 milioane de euro, bani care vor intra în economia şi în infrastructura judeţului spre sfârşitul anului 2015, începutul anului 2016. La finalul anului 2018, judeţul Arad va avea apă şi canalizare la nivelul unui judeţ european”, a mai precizat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.