Parlamentarii ȘI-AU FĂCUT cadou de Sărbători: Au VOTAT pensiile speciale!

Parlamentarii ȘI-AU FĂCUT cadou de Sărbători: Au VOTAT pensiile speciale!

Senatorii şi deputaţii au adoptat, marţi, proiectul de lege privind pensiile speciale ale parlamentarilor, în urma reexaminării cerute de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul prevede că, pe lângă pensiile de la stat, aleşii vor primi sume cuprinse între 1.500 şi 4.600 de lei, în funcţie de numărul de mandate încheiate pe care le-au deţinut, însă, în limita a cel mult trei.

Potrivit legii, un parlamentar cu un mandat ar urma să primească o pensie specială de aproximativ 1.550 de lei, cei cu două mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar urma să primească, în plus, aproximativ 4.600 de lei.

Luni, proiectul a primit raport favorabil în Comisia specială pentru statutul deputaţilor şi senatorilor, cu câteva modificări. Ba mai mult, vor avea dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.Pentru ca parlamentarii să beneficieze de indemnizaţia pentru limită de vârstă, trebuie să fi avut cel puţin un mandat de parlamentar, iar în cazul în care un parlamentar atinge această limită de vârstă în timpul mandatului, va beneficia de pensie doar după încetarea mandatului.

Dacă un parlamentar care a atins vârsta de pensionare este reales, plata indemnizaţiei va fi întreruptă, urmând să fie reluată după încetarea mandatului.

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la art. 289 – 291 din Legea Codului Penal.

Legea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis, care este obligat ca, în termen de 10 zile, să o promulge.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.