Trei arădeni urmează cursurile Şcolii Naţionale Salvamont

Trei arădeni urmează cursurile Şcolii Naţionale Salvamont

Trei arădeni participă, de la sfârşitul acestei săptămâni şi până în data de 9 martie 2016, la Centrul Naţional de Pregătire Salvamont Padina din Munţii Bucegi, la cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, informează Mihai Besesek, şeful Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Arad.

Cursurile sunt organizate de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, autoritate competentă în formarea profesională prin Legea 200/2004, singura instituţie abilitată pentru pregătirea, atestarea şi re-atestarea salvatorilor montani în România.

La aceste cursuri participă aproape 40 de cursanţi din Arad, Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Borșa, București, Caraș Severin, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Mureș, Predeal, Satu Mare, Sibiu, Sinaia, Vatra Dornei și Vâlcea.

„Ciclul de pregătire al unui salvamontist se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore în centrul de pregătire judeţean al echipei din care face parte şi 320 de ore, în patru sesiuni de câte zece zile, două sesiuni de vară şi două de iarnă, la categoriile «începător» şi «avansat». După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea că poate profesa ca salvator montan. La fiecare trei ani, salvatorii montani susţin un examen de re-atestare prin care li se testează capacitatea de a mai desfăşura această profesie. Conform cadrului legislativ naţional, salvatorii montani sunt singurele persoane abilitate profesional să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană”, a precizat Mihai Besesek.

Formația Județeană Salvamot din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont – Salvaspeo Arad, funcționează cu un numă de şase salvatori montani atestați, din care trei angajați și trei voluntari, dar și cu încă 12 membri aspiranți voluntari, între care și cei trei care urmează acum cursurile Şcolii Naţionale Salvamont din Padina.

Salvare salvamont Salvamont1 salvamont avalansa Salvamont 2

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.