Consilierul municipal Marin Lupaş a remis un comunicat de presă în legătură cu trecerea Cetăeţii Aradului în circuitul civil, după ce a participat, ieri, la o prezentare a experienţei trecerii Bastionului din Timişoara în circuitul civil, ca posibil model pentru ceea ce se va întâmpla la Arad.
„Am ascultat ieri cu atenție povestea reabilitării Bastionului din Timișoara, cu provocările, dezamăgirile dar și beneficiile rezultate. Domnul arhitect Marius Miclăuș a surprins pozitiv cu devotamentul său pentru a face din acel monument istoric un spațiu public al participării și al vieții culturale. Din expunerea dânsului am constatat însă că în Arad suntem, din păcate, foarte departe de momentul în care ne-am putea bucura și noi de un asemenea loc. Nu numai din cauză că administrația actuală întârzie inexplicabil onorarea obligațiilor sale (în noiembrie 2015 au organizat licitație publică DOAR pentru PROIECTUL TEHNIC al reabilitării și construcției unei noi unități militare în Gai, NU și pentru EXECUȚIA lucrărilor de acolo), ci și din pricina termenului realist de punere în practică al visului multor arădeni – introducerea Cetății în circuitul public: dacă reabilitarea Bastionului Theresia a durat 7 ani (2003 – 2010), Cetatea Aradului care este de 10 ORI MAI MARE poate dura mai bine de 30 de ani!”, a declarat Marin Lupaş.
Acesta a continuat: „Marele păcat al administrației locale este trufia. Această atitudine de a nu asculta vocea și părerile altora, mai ales când ele vin dinspre profesioniști, a fost dăunătoare orașului nostru. Faptul că primarul crede că le știe pe toate, de la borduri și cultură la sport de performanță și macro-economie, ne-a adus de-a lungul ultimilor 12 ani într-un drum înfundat. Avem nevoie de deschidere fata de specialiști. De aceea am făcut o adresă municipalității și o invitație arhitectului Miclăuș de a veni în fața consilierilor municipali, când îi permite timpul lunile viitoare, într-un cadru public desigur, în care să prezinte efortul și pericolele la care ne înhămăm când vrem să introducem Cetatea în circuitul civil. Sunt multe lucruri care ne vor surprinde! De exemplu, în expunerile celor 3 arhitecți care au luat cuvântul la evenimentul organizat miercuri de către asociația CitiZenit, o poziție s-a tot repetat: dacă nu era armata în Cetate pentru a avea grijă de ea, aceasta cu siguranță s-ar fi distrus de-a lungul vremii. Când profesioniștii în domeniu ne îndeamnă la un lucru, ar fi bine măcar să le ascultăm părerile înainte de a lua o decizie”.
Vorbiti cu morile de vant, domnule Lupas. Cum sa aplece urechea Faraonul Falca la vocile unor bieti arhitecti care au facut ceva mai mult decat o „modernizare strada”? El este in varful Piramidei!
Lupas ne mai plictisesti mult cu cretinismele tale? Abia asteptam sa nu mai fi consilier si sa-ti limbi vesel, ca Lazaurca, cainii prin parc!
Zoe postacule, ” sa nu mai fii ” se scrie cu doi „i” iar plimbi are si „l”. Nu stiu alaturi de cine astepti sa nu mai fie consilier, dar cauta pe cineva care stie un pic de gramatica.
Nici cand s-au mutilat arborii din Arad pe Falca nu l-a interesat sfatul specialistilor. In cazul capitalei culturale europene a tinut cont doar de sfatul lui Ando. Aceeasi situatie in cazul capitalei verzi. De ce ar tine cont de sfatul specialistilor in cazul cetatii?