Guvernatorul BNR: Îndeplinim aproape TOATE CRITERIILE de ADERARE LA EURO. Ne lipsește, însă, ceva!

Guvernatorul BNR: Îndeplinim aproape TOATE CRITERIILE de ADERARE LA EURO. Ne lipsește, însă, ceva!

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, a evidențiat, marţi dimineaţa, că îndeplinim, pe hârtie, aproape toate criteriile de convergenţă nominală de aderare la zona euro, însă, ne lipsește, totuși, ceva.

„Vrem să fim o economie bazată pe cunoaştere, dar ne lipsesc unele elemente ale unei economii bazate pe factori de producţie. Realist privind, şi cu durere, remarcăm că, după atâţia ani, nu avem măcar o autostradă să treacă munţii Carpaţi. Nu avem nici o centură completă a Bucureştiului. Nu am terminat nici cei 16 kilometri care leagă DN1 de Autostrada 1”, a declarat Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă organizată la BNR.

Printre criteriile de convergenţă nominală de aderare la zona euro se numără, potrivit guvernatorului BNR: menţinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din produsul intern brut (PIB), un nivel al datoriei publice de cel mult 60% din PIB şi un nivel al inflaţiei cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media celor mai performante state membre ale UE.

De asemenea, media dobânzilor pe termen lung nu trebuie să depăşească cu mai mult de 2 puncte procentuale media celor mai performanţi membri, iar fluctuaţia cursului de schimb trebuie să se situeze în marja plus/minus 15%.

Guvernatorul BNR a menţionat că, în România, există percepţia greşită că trecerea la euro este doar o simplă schimbare de monedă, potrivit News.ro.

„Convergența la euro poate fi un catalizator al reformelor structurale. Suntem într-un moment crucial. Nu trebuie să facem paşi înapoi, să nu punem în pericol progresul realizat până acum. Să nu punem sub semnul întrebării principiile de bază ale economiei de piaţă”, a mai spus Isărescu.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.