SDI Arad: Trebuie continuate protestele până la rezolvarea revendicărilor

SDI Arad: Trebuie continuate protestele până la rezolvarea revendicărilor

Zeci de membri ai Sindicatului Democratic Învățământ Arad au participat, zilele trecute, la acțiunea de protest organizată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, Consiliul Național al Elevilor, Asociația Elevilor din Constanța și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar. Acțiunea a avut loc la București și la ea au participat aproximativ 15000 de angajați din Educație, între care și 40 de membri ai Sindicatului Democratic Învățământ Arad.

Miile de profesori şi învăţători veniţi din toată ţara au pornit în marș din Piața Victoriei, la ora 12, urmând traseul stabilit, iar în jurul orelor 14 au ajuns în fața Palatului Cotroceni, unde au cerut soluționarea revendicărilor. Protestatarii și-au exprimat nemulțumirile în legătură cu evoluția negocierilor privind creșterea salariilor și cu subfinanțarea învățământului care generează o mulțime de disfunții în derularea procesului de învățământ. Participanții i-au  solicitat preşedintelui Klaus Iohannis să fie mai activ în legătură cu destinul educației, dat fiind programul „România educată” pe care l-a iniţiat.

Referitor la scopul acestei ample acțiuni de protest, președintele FSLI a declarat: „Ne deranjează atitudinea guvernanților. La începutul anului, premierul a semnat un memorandum privind Legea salarizării, ca să aflăm acum că, de fapt, Legea salarizării nu se dorește. Fostul guvern a acordat măriri de 27%, care au acoperit însă tăierile salariale de acum câțiva ani, deci nu putem vorbi practic de majorări salariale în învățământ. Vrem o creștere de 5% în august 2016 și încă 5% în ianuarie 2017, în niciun caz în decembrie”.

Protestatarii au ameninţat că, dacă nu se găsesc soluţii convenabile la revendicări, se poate ajunge la boicotarea examenelor naționale și la alte forme de protest.

În zilele următoare, toate federațiile sindicale din învățământ împreună cu  sindicatele județene afiliate vor analiza situația existentă la această dată și, în urma consultării membrilor de sindicat, vor lua decizii în legătură cu posibilele proteste care se impun.

În cazul în care guvernanții nu vor da curs solicitărilor îndreptățite ale salariaților din educație, SDI Arad consideră că trebuie continuate protestele până la rezolvarea revendicărilor.

„Mulțumim tuturor colegilor, membri ai SDI Arad, care au participat la acțiunea de protest de la București, precum și colegilor care le-au asigurat suplinirea orelor. În egală măsură mulțumim și colegilor care au fost solidari cu acest protest și pe care îi așteptăm  și la viitoarele acțiuni sindicale. Doar printr-o bună colaborare, uniți și solidari vom izbândi!”, a declarat prof. Dănuț Ieneșescu, președintele Biroului Operativ al SDI Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.