70 de milioane de euro pentru 70 de kilometri de drum

70 de milioane de euro pentru 70 de kilometri de drum

A fost semnat cel mai mare proiect din nordul judeţului Arad, pentru modernizarea a 70 de kilometri de drumuri judeţene.

Consiliul Județean Arad (CJA) a semnat marți, cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR), contractul de finanțare pentru modernizarea drumurilor principale din nordul județului. Este primul proiect strategic semnat de ADR cu o administrație locală, după descentralizarea fondurilor europene prin Programul Operațional Regional.

„Pentru județul Arad, pentru comunitățile din nordul județului, pentru aprox. 20.000 de arădeni, ziua de astăzi, 30 aprilie, este o zi pe care au așteptat-o de foarte mulți ani. În cadrul proiectului «Reconstruim în Nordul Aradului», Consiliul Județean Arad modernizează drumurile Șicula – Gurba – Cermei, Cermei – limită județ Bihor, Mișca – Apateu – Berechiu, Cermei – Beliu, Șepreuș – Cermei. Proiectul cuprinde și drumul județean Seleuș – Șicula, care este deja în lucru. Acesta este cel mai mare proiect de infrastructură realizat vreodată în acea zonă, iar proiectul reprezintă proiectul strategic al județului Arad pentru actualul ciclul de finanțare europeană, pe Programul Operațional Vest.

Având în vedere că au fost parcurse deja toate fazele tehnice, după organizarea licitaţiei pentru construirea drumurilor, lucrările pot începe imediat. Asta înseamnă că, teoretic, în toamnă ar putea începe modernizarea întregului tronson, dacă nu vom avea parte de contestații, care să întârzie lucrarea.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de CJA.

Valoarea totală a proiectului este de aproape 70 de milioane de euro, din care 49 de milioane de euro fonduri europene, fiind cel mai mare proiect de infrastructură realizat vreodată în nordul județului Arad. 

Proiectul «Reconstruim în Nordul Aradului», în date:

Șicula-Gurba-Cermei – 14,4 km;

Cermei-limită județ Bihor – 15,9 km;

Mișca-Apateu-Berechiu – 20 km;

Cermei-Beliu – 10 km;

Șepreuș – Cermei – 6,9 km.

Rezultate așteptate:

19.045 persoane beneficiare ale  investiției;

68.707.845 utilizatori anuali;

67,3 km drumuri modernizate;

28.855 mp accese la proprietăți;

423 de poduri și podețe;

11 măsuri de siguranță rutieră;

17 localități rurale conectate la rețeaua TEN-T;

1 stație de încărcare pentru vehicule electrice;

12 stații de transport public;

3.793 m piste ciclabile;

492 locuri de parcare;

610 m aliniamente de arbori.

Conectarea directă a drumului județean 794 la DN 79, parte a rețelei TEN-T extinse;

Conectarea indirectă a drumurilor județene 709 și 793 la rețeaua TEN-T extinsă prin DJ794;

Conectarea indirectă cu autostrada A1, prin Municipiul Arad;

Conectare indirectă cu rețeaua feroviară extinsă – magistrala secundară 310 Arad – Chișineu Criș – Oradea;

Conectare indirectă cu rețeaua feroviară TEN-T centrală, reprezentată de Coridoarele feroviare de legătură strategică (magistrala 900 și magistrala 200).

Cu acest drum, odată realizat, Consiliul Județean Arad va depăși 900 de kilometri de drumuri județene modernizate în județ.

Foto deschidere: Arhivă, caracter ilustrativ

Sursă foto text: ADR

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.