Consiliul Județean Arad derulează proiecte în valoare de 90 de milioane de euro, cele mai mari în ultimii 40 de ani, pentru Spitalul Județean din Arad și sistemul arădean de sănătate publică.
Din această sumă, se construiesc cinci spitale noi (Oncologie, Psihiatrie, Infecțioase Adulți, Matern-Pediatrie, Psihiatrie Arad) și se extind secții importante (Cardiologie, Unitatea de Primiri Urgențe, Ambulatorul)!
Consiliul Județean Arad este consiliul județean cu cele mai consistente lucrări de modernizare a secțiilor de spital, din România. Pacienții Covid-19 sunt tratați în noul spital TBC, inaugurat în anul 2017, iar acum are în lucru, în stadii avansate de realizare, alte două spitale. Cu două săptămâni în urmă, Consiliul Județean a semnat cu premierul României, Ludovic Orban, contractul prin care a recuperat de la Guvern suma de 7 milioane de euro investită în achiziționarea de materiale, echipamente și aparate medicale în perioada pandemiei. Cele 7 milioane de euro vor fi folosite pentru noi investiții în sistemul de sănătate publică.
La Căpâlnaș se construiește noul spital de Psihiatrie, pentru care Consiliul Județean a câștigat finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. La sfârșitul săptămânii, Guvernul României, constatând progresul lucrărilor, a virat încă 800.000 de lei pentru decontarea facturilor firmei de construcții. Noul spital de Psihiatrie este construit de Consiliul Județean Arad pentru că vechiul spital a fost retrocedat urmașilor foștilor proprietari. Clădirea va avea demisol, parter, etaj, în suprafața totală de 5385 mp. Spitalul va funcționa cu 75 de paturi, pentru pacienţi cu probleme psihiatrice, va avea o curte destinată activităţilor recreative.
O altă lucrare în curs este la Spitalul de Oncologie, care se construiește pe strada Vicențiu Babeș, din municipiul Arad. Spitalul va avea demisol, parter și etaj. Aici este vorba despre reamenajarea întregului spațiu, care în prezent este clădire neutilizată. Spitalul de Oncologie va funcționa cu 50 de paturi.
Consiliul Județean a câștigat proiecte de finanțare pentru un spital Matern-Pediatrie și Spitalul de Psihiatrie din Arad, prin Compania Națională de Investiții. Extinde Unitatea de Primiri Urgențe și Ambulatorul și, tot din fonduri europene, construiește un spital nou de Boli Infecțioase Adulți.
Până la izbucnirea pandemiei, la Arad, investițiile s-au făcut cu prioritate în nevoile de bază și în domeniile sensibile, care au afectat sănătatea și viața arădenilor. Una dintre cele mai importante investiții a fost, anul trecut, punerea în funcțiune, sub sigla Spitalului Clinic Județean de Urgență, a Laboratorului de Cardiologie Intervențională, unde au avut loc deja peste 800 de intervenții pe inimă. Recent, Consiliul Județean a dotat cu noi aparate medicale acest Laborator, pentru prevenirea amputării membrelor. Laboratorul a fost cuprins în Programul Național prin care intervențiile sunt finanțate de la bugetul de stat.
„Consiliul Județean Arad adus fonduri europene pentru sistemul de sănătate publică și am depus proiecte la instituțiile centrale. Astfel, vom ajunge în câțiva ani la investiții de 90 de milioane de euro în spital, pentru că am început să construim spitale noi (Oncologie, Psihiatrie Căpâlnaș), am câștigat proiecte de finanțare pentru un spital Matern-Pediatrie și Spitalul de Psihiatrie din Arad, prin Compania Națională de Investiții. Extindem Unitatea de Primiri Urgențe și Ambulatorul și, tot din fonduri europene, construim spitalul de Boli Infecțioase Adulți. Aradul este un exemplu de bune practici la nivel național, pentru că aici societatea civilă, mediul de afaceri, Biserica și cetățenii au venit alături de administrație să se implice în dezvoltarea sistemului de sănătate publică. Profit de ocazie să mulțumesc Asociației Cetatea Voluntarilor pentru că a creat una dintre cele mai frumoase secții de pediatrie din țară, aici, la Arad. Mulțumesc și Bisericii Ortodoxe pentru că s-a implicat alături de Consiliul Județean Arad și de societatea civilă în proiectele de dotare și de modernizare a Spitalului Județean”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Proiectele curente ale Consiliului Județean Arad în domeniul medical:
POCU (Programul Operațional Capital Uman):
*Perfecționarea resursei umane
Valoare: 3 milioane euro
CNI (Compania Națională de Investiții):
Construire secție Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Secția Chirugie Infantilă, Secție Pediatrie
Valoarea proiectului: 34,5 milioane de euro
Bugetul Consiliului Județean: 7.500.000 euro
Modernizare Spitalul de Psihiatrie municipiul Arad
Valoare proiect: 9,6 milioane lei
Interreg (Programul România-Ungaria):
*Modernizarea secţiei Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad
Valoarea proiectului: 1.000.000 euro
Bugetul Consiliului Județean: 20.000 euro
*Noi tehnologii în prevenirea, diagnosticul şi tratamentul cancerului
Valoarea proiectului: 1.000.000 euro
Bugetul Consiliului Județean: 200.000 euro
*Extindere Unitatea de Primire Urgențe Spitalul Județean (Etapa 2)
Valoarea proiectului: 350.000 euro
Bugetul Consiliului Județean: 70.000 euro
*Reabilitate Secție Infecțioase Adulți Spitalul Județean
Valoarea proiectului: 1.800.000 euro
Bugetul Consiliului Județean: 360.000 euro
PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală):
*Construirea unui nou Spital de Psihiatrie, la Căpâlnaș
Valoare totală: 5.900.000 euro
Bugetul Consiliului Județean: 120.000 euro
*Secția de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad
Valoare totată: 3.700.000 euro
Bugetul Consiliului Județean: 80.000 euro
Foto: Arhivă
Lasă un comentariu