Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad și Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad au lansat zilele trecute proiectul „Arad. Economie și societate”, care urmărește să elaboreze o istorie economică și socială a Aradului din perioada 1945-1989.
Importanți istorici și oameni de cultură care au fost implicați direct în activitățile economico-culturale ale vremii, cât și autorități care reprezintă instituțiile partenere în proiect au luat parte la workshop-ul desfășurat în sala „Mihai Mărcuș“ a Camerei de Comerț din Arad.
„Proiectul «Arad. Economie și Societate» coordonat de conf. univ. dr. Adrian Nițu, finanțat de Universitatea «Aurel Vlaicu» și Primăria Municipiului Arad este un demers generos care va contribui la o cercetare susținută a dezvoltării economice a județului Arad și va crea o imagine obiectivă asupra istoriei economice și sociale a Aradului. Salut colaborarea cu instituția Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, ca reprezentant autorizat al mediului economic, industrial și agrar al Aradului, de-a lungul istoriei”, a declarat prof. univ. dr. Ramona Lile, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
Finalul proiectului, programat la sfârșitul anului 2014, se va concretiza prin publicarea unei cărți care va da posibilitatea arădenilor să poată avea acces la o informație corectă despre trecutul economic și dezvoltarea socială a Aradului.
„Proiectul s-a născut din necesitatea cercetării dezvoltării economice și sociale a Aradului de la începuturi și până astăzi. Pentru acest an, UAV a câștigat un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Arad, pentru realizarea unei cărți care să abordeze perioada 1945-1989. Proiectul va continua și anul viitor vizând perioada de până la 1945 și din 1989 până astăzi. Un astfel de proiect este necesar să fie o operă comună a mai multor instituții care dețin date și specialiști în domeniul economico-social. CCIA Arad, fiind o instituție reprezentativă a mediului de afaceri, este partener în acest proiect”, a subliniat conf. univ. dr. Adrian Nițu.
Organizatorii au expus și o mică parte din dovezile istoriei economice a Aradului, vestitele păpuși ale fabricii Arădeanca, precum și ceasurile produse de Fabrica Victoria.
„Mulțumesc inițiatorului acestei acțiuni, conf. univ. dr. Adrian Nițu, care a considerat, pe bună dreptate, să invite Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, ca partener în cadrul proiectului. Datele care fac referire la perioada 1945-1989 abordează, mai mult, problemele istorice ale Aradului și mai puțin cele economice. Acesta este numai un simplu argument care subliniază importanța acestui proiect și vă asigur că instituția Camerală din Arad va contribui activ la realizarea acestuia”, a declarat Gheorghe Seculici, președintele CCIA Arad.
Proiectul va genera un element în argumentația pe care Aradul o va aduce în sprijinul demersului de a deveni capitală culturală europeană în 2021.
Lasă un comentariu