În luna mai, la Arad are loc cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de Animație Euromarionete.
„Manifestare artistică cu caracter festiv, organizată periodic, unde se demonstrează realizările într-un domeniu artistic”, este o definiție de dicționar care însă primește, an de an, la Arad, în România, o nouă semnificație. În 2018, între 3 și 8 mai, aici își dau întâlnire cei mai inspirați actori păpușari din toate colțurile României și ale lumii, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de Animație Euromarionete (FITA). Își dau întâlnire într-o sărbătoare a istoriilor vesele ori cu tâlc, spuse pentru mari și mici de Scufița roșie, Harap Alb, Pinocchio ori alți eroi de poveste iubiți acum și din totdeauna.
Din selecția celei de a XIX-a ediții a FITA fac parte trupe consacrate ale artei păpușărești din România: Teatrul „Arlechino” (Brașov), Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” (Timișoara), Teatrul „Regina Maria”/Trupa „Arcadia” (Oradea), Teatrul de păpuși „Puck” (Cluj Napoca), Teatrul Clasic „Ioan Slavici”/ Trupa Marionete (Arad), Teatrul „Țăndărică” (București), Teatrul „Merlin” Timișoara, Teatrul „Ion Creangă” București, Trupa „Hopa Trop” București – și din Europa: Stuffed Puppet Theatre (Neville Tranter, Olanda, Australia) Duda Paiva Company (Olanda, Brazilia), Credo Theatre (Bulgaria), Teatrul Național Pecs (Ungaria)
„Pe lângă trupele consacrate deja ca prezențe în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de Animație Euromarionete, anul acesta avem, după cum ați văzut și… oaspeți noi. Este vorba despre Teatrul «Ion Creangă» din București, Teatrul Maghiar «Csiky Gergely» din Timișoara și Teatrul Național din Pecs, Ungaria. De asemenea norocoși de întâmplări teatrale inspirate vor fi, din nou, și adulții. Și asta de trei ori”, spune Christian Caimacan, director artistic al FITA 2018
Trei sunt spectacolele-eveniment care se adresează în exclusivitate publicului adult. Este vorba despre BABYLON (prezentat în premieră în România) – o drama a refugiaților, o poveste biblică modernă despre om și despre destinul său (Stuffed Puppet Theatre / Neville Tranter – Olanda / Australia), BASTARD! (prezentat în premieră în România) – un moment de reflecție ciudat și trist despre a manipula sau a fi manipulat, a poseda sau a dărui (Duda Paiva Company – Olanda / Brazilia) și MANTAUA, după Gogol – o poveste despre libertatea spiritului uman, care refuză sa fie întemnițat în interiorul unei… haine (Credo Theatre – Bulgaria).
Euromarionete 2018 vă invită așadar, să descoperiți măiestria, ingeniozitatea și creativitatea artiștilor păpușari și să vă lăsați fascinați de magia acestei forme de exprimare teatrală care are în centrul preocupărilor ei, păpușa. Mereu surprinzătoare! Și poetică!
Iată care este programul complet al ediție 2018 a Festivalului Internațional de Teatru de Animație Euromarionete:
JOI, 3 MAI
9:30 + 11:00 Sala mare Teatrul Clasic
SCUFIȚA ROȘIE – Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara
9:30 + 11:00 Sala Trupa Marionete
AVENTURILE LUI CHILLI RAMIREZ – Teatrul Arlechino Brașov
VINERI, 4 MAI
9:30 + 11:00 Sala mare Teatrul Clasic
PUNGUȚA CU DOI BANI – Teatrul Puck Cluj Napoca
9:30 + 11:00 Sala Trupa Marionete
PINOCCHIO – Teatrul Regina Maria / Trupa Arcadia Oradea
19:00 Sala Trupa Marionete
BABYLON – The Stuffed Puppet Theatre – Neville Tranter – Australia/Olanda
SÂMBĂTĂ, 5 MAI
11:00 Sala Trupa Marionete
POVESTEA PORCULUI – Trupa Marionete Arad
19:00 Sala studio Teatrul Clasic
BASTARD! – Duda Paiva Company Brazilia/Olanda
DUMINICĂ, 6 MAI
11:00 Sala mare Teatrul Clasic
OMUL DE ZĂPADĂ – Teatrul Țăndărică Bucuresti
19:00 Sala Trupa Marionete
MANTAUA – Credo Theatre Bulgaria
LUNI, 7 MAI
10:00 Sala mare Teatrul Clasic
SPAIMA ZMEILOR – Teatrul Ion Creangă București
11:00 Sala Trupa Marionete
INIMA DE PIATRA – Teatrul Merlin Timișoara
MARȚI, 8 MAI
10:00 + 11:00 Sala Trupa Marionete
HARAP ALB – Hopa Trop București
12:00 Sala mare Teatrul Clasic
MUMUS / BAU BAU – Teatrul Național Pecs Ungaria
Mai multe detalii găsiți pe pagina de internet a FITA 2018: www. trupademarionete.ro/festivalul-euromarionete
Lasă un comentariu