Comercianții trebuie să respecte reguli mai stricte atunci când vine vorba de calitatea și siguranța alimentelor, în condițiile în care sute de produse falsificate ajung anual pe piață, spun reprezentanții unei companii de consultanță în industria alimentară.
Singura modalitate prin care consumatorii din Uniunea Europeană, implicit din România, se pot asigura că nu vor fi înșelați, iar sănătatea nu le va fi pusă în pericol, este să cumpere produse certificate internațional.
„Certificarea de produs pentru consumator reprezintă o garanție dată de o piață specializată, este tocmai acea încredere că ceea ce consumăm respectă total legislația europeană, respectă partea de calitate și siguranță a alimentului și, mult mai important, respectă cerințele clientului, drept pentru care produsele certificate IFS sunt niște produse care sunt validate ca fiind în conformitate cu rețetele respective, cu legislația națională și, legat de ingrediente și materii prime, respectă întru totul rețeta și standardul de produs”, a precizat Ionuț Nache, director general INAQ Consulting, companie de consultanță în industria alimentară.
Companiile internaționale de certificare au introdus recent un nou manual de standarde prin care pot fi evaluate vulnerabilitățile și creat un proces privind când, unde şi cum se pot atenua activităţile frauduloase. Potrivit specialistului, producătorii români trebuie să treacă peste 280 de examene tehnice, cu o promovabilitate de cel puțin 75%, ca să poată fi certificați pentru calitatea și siguranța alimentelor.
„Cele mai multe fraude sunt în zona etichetelor, după care următoarele sunt legate de materii prime sau ingrediente care au altă calitate decât cea declarată. Întotdeauna frauda alimentară este legată de un interes financiar, de exemplu, se utilizează un alt tip de ulei mai ieftin decât uleiul de măsline pentru a câștiga mai mult”, a arătat Ionuț Nache.
Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene legat de frauda alimentelor (The EU Food Fraud Network and the System for Administrative Assistance & Food Fraud), fenomenul a luat amploare în 2017. De exemplu, numărul cazurilor de înlocuire sau diluare a alimentelor a crescut cu aproape 80%, față de 2016.
România este totuși pe un trend ascendent în ceea ce privește calitatea produselor ce ajung la raft, arată un studiu de specialitate realizat recent de International Features Standards (IFS), companie de standarde de certificare internațională pentru produsele alimentare.
Potrivit analizei, România este pe locul 4 în topul țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est interesate de calitatea produselor care ajung la raft. Astfel, 213 de companii cu produse românești au obținut o certificare europeană în 2017, în creștere cu 6,50 % față de 2016. România este depășită doar de Polonia, Ungaria și Cehia, în timp ce producătorii din Bulgaria, Croația, Slovacia sau Rusia dețin mai puține certificări decât România.
Producătorii români sunt încurajați să își promoveze produsele pe piața internațională
„Sunt foarte familiarizat cu piața din România, vin de mult timp, în ultimii ani am fost din ce în ce mai implicat aici, cunosc calitatea produselor românești și a producătorilor. Sunt produse foarte bune, în multe cazuri sunt făcute conform standardelor internaționale, dar există desigur încă mult potențial pentru dezvoltare”, a declarat Marek Marzec, reprezentant al International Featured Standards (IFS) pentru Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Polonia, care consideră că mâncarea din Europa de Est este de multe ori superioară celei din Vest din perspectiva gustului, a ingredientelor naturale folosite și a rețetelor tradiționale.
Printre produsele românești ce ajung la export se numără și ouăle, cele care, la rândul lor, trebuie să țină pasul cu standardele europene de certificare a siguranței și calității alimentare, tocmai pentru a evita îmbolnăvirile.
„Noi facem și export de ouă în Italia, Germania, Suedia, Bulgaria. Am avut nevoie de certificări HSBC, calitatea și siguranță alimentară, și IFS varianta 5 inițial, acum varianta 6.1, ținem pasul. Se măresc standardele pentru calitatea și siguranța alimentară, tocmai pentru a evita îmbolnăvirile”, a declarat Aurora Alexandru, medic veterinar în cadrul Toneli, cel mai mare producător de ouă de la noi.
Peste 200 de participanți reprezentanți ai producătorilor români au participat la cea de a cincea ediţie a Conferinţei IFS pentru a se informa în legătură cu ultimele criterii pe care produsele trebuie să le îndeplinească pentru a ajunge într-un supermarket.
Lasă un comentariu