Deputatul Glad Varga l-a „ALBIT” (in)voluntar pe Falcă, dar şi pe alţi primari! BLAT între PSD şi PNL, să-i scape de ANI pe aleşii locali

Deputatul Glad Varga l-a „ALBIT” (in)voluntar pe Falcă, dar şi pe alţi primari! BLAT între PSD şi PNL, să-i scape de ANI pe aleşii locali

Camera Deputaţilor a adoptat joi un proiect de lege iniţiat de PSD care le oferă aleşilor locali (primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene) posibilitatea de a face afaceri. În plus, legea – adoptată cu ajutorul a 12 deputaţi liberali! – prevede că incompatibilitatea şi conflictul de interese se vor prescrie după numai trei ani.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz iar legea va ajunge, pentru promulgare, la preşedintele Klaus Iohannis. Acesta ar putea-o promulga sau ar putea-o retrimite în Parlament. Sau, ar putea sesiza Curtea Constituţională. Nu ştim ce va face Klaus Iohannis, dar ştim ce a făcut deputatul liberal Glad Varga: A votat, alături de alţi 11 deputaţi liberali, pentru adoptarea legii!

„E o zi istorică pentru primarii din România, inclusiv primarii din PNL. Într-adevăr, dacă pentru cei care şi-au pierdut mandatele nu am putut face mare lucru, pentru cei peste 500 aflaţi în procese (n.r. – cu ANI), am făcut azi o reparaţie morală şi legală“, a declarat deputatul Cătălin Rădulescu (PSD), în calitate de iniţiator, imediat după adoptarea legii.

Dacă pe deputaţii PSD, ALDE şi UDMR îi putem înţelege, iniţiatorul legii fiind un coleg de-al lor social-democrat, votul lui Glad Varga ar putea avea o altă explicaţie, spun sursele noastre: Şeful acestuia de la partid, Gheorghe Falcă, primar al municipiului Arad şi preşedinte al PNL Arad, are el însuşi probleme cu Agenția Națională de Integritate (ANI), care a constatat în cazul său un posibil conflict de interese. Agenția a sesizat chiar şi Parchetul General în acest caz.

Cazul Falcă

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, Gheorghe Falcă a semnat și aprobat 31 de certificate de urbanism, patru autorizații de construire, două avize de oportunitate, două autorizații de desființare și o expunere de motive pentru 27 de beneficiari ale căror proiecte au fost realizate de aceeași societate comercială — Pro Arhitectura Arad SRL, societate în cadrul căreia persoana evaluată și soția sa dețin calitatea de asociați. De asemenea, soția persoanei evaluate deține și funcția de administrator la societatea comercială Pro Arhitectura Arad SRL”, preciza, anul trecut, Agenţia Naţională de Integritate, într-un comunicat de presă.

Cele 40 de acte materiale la care se face referire au fost semnate și aprobate în perioada 2008 – 2016.

„În perioada evaluată, SC Pro Arhitectura Arad SRL a distribuit dividende în cuantum de 403.000 de lei. Astfel, procedura de semnare și aprobare a documentelor sus-menționate a generat, în mod indirect, un folos material atât pentru Gheorghe Falcă, cât și pentru soția acestuia”, a mai arătat ANI în comunicat.

Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, s-a declarat surprins de comunicatul Agenției Naționale de Integritate, susținând că a fost verificat de mai multe ori de această instituție fără să fie găsit vinovat de ceva. „Am fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare de către Agenția Națională de Integritate. M-a surprins comunicatul dat astăzi de către ANI privitor la faptul că ar fi constatat existența indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese de către mine, sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării de cercetări. M-a surprins, pentru că am fost verificat de ANI de mai multe ori, în anii de când sunt primar al municipiului Arad și nu au fost constatate conflicte de interese. Doresc să precizez că firma Pro Arhitectura Arad SRL, a cărei administrator este soția mea, nu a lucrat niciodată cu bani publici. Am încredere în Justiție, în aceea că cercetările vor dovedi că nu sunt vinovat”, a declarat, la momentul respectiv, Gheorghe Falcă. Iar concluziile procurorilor din Parchetul General îi dau dreptate…  

Glad Varga: „Nu am avut mandat de la Gheorghe Falcă”

Contactat de NewsAr.ro, deputatul Glad Varga a negat că votul său ar avea vreo legătură cu Gheorghe Falcă. „Nu am avut mandat de la Gheorghe Falcă”, a spus Glad Varga, afirmând că „în politică, pentru politicienii tineri, ar trebui ca pe primele locuri să fie oamenii şi comunitatea, nu şeful de la partid”.

Deputatul a spus că a votat din convingere, deşi avea mandat de la partid să voteze împotriva legii. Acesta a explicat că părerea sa despre afacerile aleşilor locali s-a conturat în urma a numeroase schimburi de experienţă pe care le-a avut, pe când era consilier local municipal, cu omologi din Uniunea Europeană. Acesta a făcut referire la Clubul de la Strasbourg şi la faptul că în cele mai multe state europene limitările sunt mult mai puţine decât la noi în ceea ce-i priveşte pe aleşii locali.

Glad Varga a spus că este normal ca aleşii locali să poată face şi afaceri, asigurându-se astfel o transparenţă mult mai mare asupra derulării acestora. Deputatul a spus că este mai bine aşa decât ca edilii să-şi conducă afacerile prin interpuşi.

Loading...
  1. Glad nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase…. a ramas acelasi obedient fata de Falca din pacate. trist!

    Raspunde
  2. Rusine obedientului glad !

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.