Un arădean care gonea cu mașina cu o viteză amenţitoare pe Autostrada A1 a fost amendat de poliţişti cu 1.305 lei şi i-a fost suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.
44 de persoane care conduceau cu viteze excesive și 8 conducători auto aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor stupefiante au fost depistați de polițiștii Brigăzii Autostrăzi și Misiuni Speciale a Poliției Române, săptămâna trecută. Cea mai mare viteză înregistrată de radar a fost de 223 km/h, pe Autostrada A1.
În perioada 22 – 28 octombrie, poliţiştii Brigăzii Autostrăzi şi Misiuni Speciale a Poliției Române au acționat pentru prevenirea accidentelor de circulație și creșterea siguranței rutiere.
În aceste zile, polițiștii au depistat 39 de șoferi care au depășit limita legală de viteză pe autostrăzi cu mai mult de 50 km/h, iar în 5 cazuri șoferii au fost depistați circulând cu viteze de peste 200 km/h. Aceștia au fost sancționați contravențional cu amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei, iar ca măsură complementară, le-au fost reținute permisele de conducere, pentru 90 de zile.
Cea mai mare viteză a fost înregistrată în data de 27 octombrie, în jurul orei 11, când polițiștii au depistat un bărbat, de 48 de ani, din municipiul Arad, în timp ce conducea un autoturism pe Autostrada A1 București – Râmnicu Vâlcea, la km. 64, cu viteza de 223 km/h. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă de 1.305 lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile.
În alte 4 cazuri, șoferii au fost depistați conducând sub influența băuturilor alcoolice, pe numele lor fiind întocmite dosare penale sau aplicate sancțiuni contravenționale. Într-unul dintre cazuri, la data de 27 octombrie, în jurul orei 18.00, polițiștii de la autostrăzi au depistat un bărbat care conducea pe Autostrada A3 București-Brașov, în zona km. 36, sensul de mers către București. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat. În cauză a fost întocmit dosar penal.
De asemenea, polițiștii au depistat 4 conducători auto care se aflau sub influența substanțelor stupefiante(cannabis), în toate cazurile fiind întocmite dosare de cercetare penală.
Totodată, săptămâna trecută, pe autostrăzi, a fost depistat și un conducător auto care avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat, precum și un altul ca nu deține permis de conducere pentru nicio categorie.
Poliția Română reamintește că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice!
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, viteza maximă admisă pe autostradă este de 130 km/h. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranța rutieră, atunci când se circulă în condiții meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.
Depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv și pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 şi 2.900 de lei).
Totodată, se aplică sancțiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește. De asemenea, se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Conducerea sub influența băuturilor alcoolice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește. De asemenea, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepsește.
nici macar nu exista acele autostrazi, iar A1 cu greu poate fi numita autostrada, au furat gardurile de protectie laterale si lipsesc bucati din parapetii de protectie dintre sensuri. Oricum, arata dezolant .