Noile reglementări din domeniul concurenţei au fost dezbătute la Arad, timp de două zile, cu responsabili ai autorităţilor locale şi judeţene, precum şi cu cei ai mediului de afaceri.
Dacă marţi, 9 aprilie, reprezentanții Consiliului Concurenței s-au întâlnit autorităţile locale și județene, ziua de miercuri a fost dedicată mediului de afaceri. Una dintre întâlniri s-a desfăşurat la Filiala Judeţeană Arad a Confederaţiei Patronatul Român, unde au fost discutate aspecte concrete ale politicii concurenţei specifice judeţului Arad. Una dintre problemele spinoase dezbătută de reprezentanţii mediului de afaceri şi ai Consiliului Concurenţei a fost cea referitoare la înţelegeri ilegale privind practicile neloiale în domeniul preţurilor.
„Una dintre cele mai mari provocări ale Consiliului Concurenţei este să stopeze înţelegerile între companii în stabilirea preţurilor produselor pentru consumatori. Această practică, des întâlnită, atrage şi cele mai multe sancţiuni aplicate această de instituţie. Este bine de ştiut că fiecare companie se luptă cu competitorii, pe care trebuie să îi cunoască la fel de bine ca pe sine însăşi. Analiza concurenţei este un instrument pe care îl utilizăm pentru a defini strategia, iar în final pentru a lua decizia de poziţionare faţă de aceştia. Mediul de afaceri e adesea văzut ca un câmp de luptă, dar, o atitudine axată pe colaborare (fair-play) şi parteneriat este mai profitabilă decât una războinică. Cunoaşterea competitorilor este un subiect de importanţă pentru fiecare afacere, fie că se află la început sau este deja una cu vechine pe piaţă. Trebuie să observăm ce strategie de comunicare aplică, ce promoţii activează, ce modalităţi de promovare proprie au parteneriatele în care sunt implicaţi dar şi din cine este formată echipa. Ca marketeri, ne va interesa şi care este cota lor de piaţă, cum îşi fac distribuţia, istoricul campaniilor, feedback-ul de la clienţii şi colaboratorii lor. Pentru că nu îi putem lasă să fie înaintea noastră, aducem mereu un plus valoare pentru clienţii noştri. Ne ţinem minţile ocupate cum să oferim mai mult, aducând astfel idei inovative care schimbă piaţa. Aşa apare progresul, mergând mereu mai departe. Iar concurenţa este cea care ne ţine angrenaţi în această cursă”, este declarația oficială a reprezentanților de la Consiliul Concurenţei.
„Cea mai frecventă eroare pe care o fac firmele mici şi medii este faptul că încearcă să controleze preţul de revânzare. Fie producătorul, fie distribuitorul să controleze preţul pe care îl practică vânzătorul, magazinul. Asta e ilegal, pentru că scopul legii este ca preţurile să fie cât mai mici. Deci dacă cineva vrea să vândă o marfă mai ieftin trebuie lăsat să facă acest lucru. Pentru genul acesta de contracte aplicăm noi foarte des amenzi, pentru că cel care vinde marfa vrea să impună preţul la care poate fi revândută mai departe”, a declarat, László Gyerkó, consilier de concurenţă la Consiliul Concurenţei.
„Mă bucur că în cadrul vizitei la Arad a membrilor Consiliului Concurenţei, reprezentat la cel mai înalt nivel, au dorit o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri. Au fost discutate, punctual, problemele cu care ne confruntăm şi cum putem fi sprijiniţi. Indiferent ce probleme sunt, împreună vom găsi soluţii. Ne bucurăm că în urma întâlnirii avute vom găsi la reprezentanţii Consiliului Concurenţei sprijinul şi logistica necesare eliminarii unor probleme, care vor scuti agenţii economici nu numai de amenzi usturătoare, dar şi modalităţi de informare pentru prevenirea concurenţei neloiale între firme”, a precizat Ioan Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatul Român .
„Cu această ocazie, Patronatul Român face un apel către întreg mediul de afaceri arădean să verifice toate clauzele contractuale pe care le încheie, deoarece orice firmă oricât de mică ar fi poate intra sub incidența legii anticoncurențiale. Pentru agenții economici interesați acordăm consultanță privind concurența neloială”, a declarat Marcel Măinescu, vicepreședintele Filialei Arad a Confederației Patronatul Român.
Lasă un comentariu