Arădenii cumpără obezitate la farfurie. Fast-food-ul, delicatesă sau boală curată?

Arădenii cumpără obezitate la farfurie. Fast-food-ul, delicatesă sau boală curată?

În uniformă sau îmbrăcați office, cei înfometați se așează la cozile de la fast-food-uri. Acestea par a fi alese din ce în ce mai mult în detrimentul altor alternative mai sănătoase.

La ora mesei de prânz, când oamenii ies de la job-uri ca să manânce, mall-ul este plin. Trecătorii au zeci de opțiuni la restaurante: Mâncare italienească cum ar fi paste sau pizza, mâncare preparată, câteva fast-food-uri, mâncare tradițională românească sau cu specific chinezesc.

Însă cozile cele mai mari sunt, cu siguranță, la restaurantele cu mâncare rapidă, unde o mare parte din preparate sunt prăjite în baie de ulei.

Printre toate acele localuri există și unul cu salate, izolat de restul, care este, după spusele uneia din angajate, destul de popular, dar nu ca și celelate”.

În epoca vitezei și cea în care gătitul nu mai este la modă, oamenii aleg să iasă în oraș și preferă să mănânce ce este ieftin și rapid.

Același lucru îl afirmă și o lucrătoare de la un fast-food chinezesc: „Oamenii preferă mâncarea junk pentru că este cea mai rapidă”.

Oamenii se ascund în spatele acestei grabe pentru a-și lua mâncare nesănătoasă, deși prepararea unei salate sau a unei mese normale nu durează cu mult mai mult, iar prin acest lucru își pun sănătatea în pericol.

Obezitatea este un risc major

Nu este de mirare că procentul cazurilor de obezitate în țară crește în mod alarmant.

Mai multe rapoarte au arătat că în cazul în care obezitatea și supraponderabilitatea continuă să crească într-un astfel de ritm alert, acest fenomen va afecta mai mult de jumătate din cetățenii europeni până în anul 2030.

Conform datelor statistice oferite de Direcţia de Sănătate Publică, se constată o tendință de reducere a obezității în județul Arad de la 13.743 de cazuri în 2017, la 13.310 în 2018, însă este o cifră încă îngrijorătoare.

Aproape 3,5% din populația Aradului suferă de obezitate.

Aceste statistici nu fac altceva decât să ne alarmeze și ar fi bine să ne pună și puțin pe gânduri.

Chiar așa de greu ar fi să învățăm să gătim acasă și să ne luăm cu noi la serviciu ceea ce preparăm? Sau dacă chiar nu există posibilitatea, să alegem un restaurant sau un local în care alimentele să fie proaspete, de calitate.

Să evităm cât mai mult prăjelile și să le înlocuim cu salate de tot felul, căci există atâtea posibilități de a inventa diferite salate care să fie consistente.

Dacă salatele nu sunt pe gustul vostru, există alte mii de preparate pe care am putea să le descoperim, sănătoase, gustoase și plăcute la aspect, iar mâncarea fast food să nu fie obicei, ci raritate sau doar o amintire.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.