Bătrâni torturați, legați de mâini și de picioare cu sfoară, sedați excesiv, folosiți la muncă – asta au găsit reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ) la Căminul de Vârstnici şi Adulţi cu Dizabilităţi din Aldeni, judeţul Buzău. Multe dintre persoanele cu dizabilități internate aici au profitat de vizita surpriză efectuată de CRJ în data de 21 noiembrie 2013, pentru a vorbi de condiţiile îngrozitoare în care sunt ţinuţi şi de abuzurile la care îi supune personalul instituţiei.
Administratorul azilului îi teroriza şi îi folosea abuziv pe unii dintre internaţi la diferite munci.
„Peste 100 de beneficiari erau supravegheaţi de 5 angajaţi, personalul era subdimensionat, oamenii erau suprasedați. 9 persoane în trei paturi, închise cu cheia într-o cameră, erau suprasedate, puteau doar să respire. În 3 paturi erau 6 oameni, sedaţi, legaţi de mâini şi de picioare cu sfoară”, se arată în raportul CRJ, citat de ziarul Adevărul.
Centrul de Resurse Juridice a înaintat o plângere penală împotriva conducerii azilului din Buzău și acuză acum şi Parchetul General că nu a făcut nimic pentru a cerceta faptele semnalate. Ba mai mult, reprezentanții CRJ sunt indignați că la o lună şi jumătate de la sesizarea cazului, ancheta era condusă extrem de neglijent.
„Deşi vorbim de tortură, abia după o lună şi jumătate procurorul a început urmărirea penală în acest caz. Procurorul nici nu s-a deplasat în Centru, a trimis doar un poliţist, care are mandat limitat şi nu poate audia toate persoanele implicate în acea situaţie”, a declarat Silvia Tabusca, expert CRJ.
Codrin Scutaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, a declarat că va declanşa un control naţional în toate azilele şi căminele din ţară, afirmând că vor fi controlate „minim 10, minim 50 de azile din fiecare judeţ”.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în anul 1998, care acţionează pentru crearea şi funcţionarea unui cadru legal şi instituţional care să asigure respectarea drepturilor omului şi a egalităţii de şanse şi pentru accesul liber la un act de justiţie echitabil.
Sursa: ziare.com/Foto: imagesdaily.blogspot.ro
Lasă un comentariu