VEȘTI BUNE pentru ȘOFERI! Posibilă IEFTINIRE a CARBURANȚILOR în următoarele săptămâni

VEȘTI BUNE pentru ȘOFERI! Posibilă IEFTINIRE a CARBURANȚILOR în următoarele săptămâni

Situaţia de pe piaţa petrolului a fost foarte volatilă în ultimele săptămâni, atitudinea investitorilor schimbându-se radical pe perioade foarte scurte de timp, astfel că, distanţa dintre maximul atins pe 9 aprilie şi minimul sesiunii de luni a fost de peste 22%, se arată într-o analiză a casei de brokeraj XTB România.

Totuşi, această depreciere rapidă nu a reprezentat altceva decât o trezire la realitate pentru investitori. Înainte de anunţarea acordului, petrolul s-a apreciat cu aproximativ 8%, dar această secvenţă pozitivă nu a fost durabilă, materia primă pierzând tot terenul câştigat anterior odată cu prezentarea detaliilor acordului OPEC +”, a explicat Radu Puiu, research analyst, XTB România.

Potrivit analizei XTB România, înţelegerea prevede reducerea producţiei de petrol cu 9,7 milioane de barili pe zi în mai şi iunie, adică aproximativ 10% din oferta globală, ceea ce reprezintă o valoare record. Apoi, volumul reducerilor va fi treptat temperat până în aprilie 2022.

Oficialii grupării au susţinut că măsurile luate ar putea fi şi mai ample, vizând reduceri de aproximativ 20 de milioane de barili pe zi (incluzând reducerile suplimentare din partea statelor G20 şi majorarea rezervelor strategice). Un astfel de scenariu este de înţeles, dacă avem în vedere că estimările indică o posibilă reducere a cererii cu 30 de milioane de barili pe zi în aprilie”, mai arată analiştii XTB România.

Totodată, printre măsurile suplimentare vizate de către OPEC se numără şi „speranţele ca state din afara grupului, precum SUA, Canada sau Norvegia, să adere la reducerile coordonate”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.