Studenţii Facultăţii de Stomatologie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” (UVVG) Arad au desfăşurat acţiuni în patru şcoli.
Problematica lumii contemporane generează noi obiective în stomatologia modernă, dar cu toate acestea caria dentară rămâne una dintre cele mai frecvente afecţiuni orale, ridicând probleme în sfera funcţiilor aparatului dento-maxilar, pacientul fiind preocupat pe lângă toată simptomatologia aferentă, şi de funcţia estetică.
Se ştie cât de important este zâmbetul unui copil, tocmai de aceea, studenţi din cadrul Facultăţii de Stomatologie de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad au desfăşurat în câteva din şcolile gimnaziale din municipiul Arad proiectul „Lecţii de educaţie pentru sănătatea orală”. In cadrul proiectului, ce a pătruns la Şc. Gimn. „Aron Cotruş”, Şc. Gimn. „Nicolae Bălcescu”, Liceul „Adam Muller Guttenbrunn” şi Şc. Gimn. „Caius Iacob”, s-au abordat teme de interes pentru copii, legate de normele de igienă bucală, dar şi de însuşire a unor obiceiuri de igienă orală şi alimentară, cu conştientizarea micului pacient asupra importanţei stării de sănătate orală.
Cariile dentare sunt una dintre cele mai frecvente afecțiuni orale care afectează la nivel global între 60 și 90% dintre copii. Astfel că, studenţii Facultăţii de Stomatologie au fost determinaţi să-i ajute pe cei mici să îşi însuşească informaţii din sfera igienei orale, în vederea prevenirii oricăror probleme dentare, în special a cariilor, printr-o activitate care a ridicat mai multe probleme, precum: prezentarea unor noţiuni despre dinţii temporari şi permanenţi, dar şi rolul acestora, importanţa igienei orale, vizita la medicul stomatolog, rolul alimentaţiei în sănătatea dentară. Prin activităţi interactive, exemplificări pe mulaje, jocuri şi filmuleţe animate, micii pacienţi au deprins informaţii, care aplicate în viaţa de zi cu zi, vor duce la realizarea corectă a unei igiene orale, având ca rol principal prevenirea problemelor dentare.
„Zâmbetul este cel mai ușor mod de a te exprima, deoarece este înțeles în orice limbă. Pentru a avea însă un zâmbet frumos trebuie să acorzi atenția cuvenită igienei orale, iar acest lucru trebuie însuşit prin educaţie pentru sănătate încă de la vârste fragede. Acesta a fost motivul pentru care am iniţiat aceste acţiuni în câteva şcoli din municipiu”, precizează Ioana Lile, şef lucrări univ. dr. decan al Facultăţii de Stomatologie din cadrul UVVG Arad.
Lasă un comentariu