După Palatul Cultural, încă o clădire emblematică a municipiului Arad, poate fi vizitată online, de pe calculator și de pe telefonul mobil, prin intermediul unui tur virtual.
Este vorba despre clădirea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” care a beneficiat de lucrări de restaurare și reabilitare exterioară printr-un proiect finanțat în cadrul POR 2014-2020, Axa prioritară 5 ,,Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiții 5.1 ,,Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural”.
Proiectul în valoare totală de 14.098.866,76 lei, din care finanțarea nerambursabilă a fost de 13.128.009,32 lei, a presupus: reabilitarea integrală a fațadelor exterioare și interioare a clădirii monument istoric, reabilitarea integrală a fațadelor exterioare și interioare a clădirii monument istoric, restaurarea tâmplăriei exterioare, înlocuirea tâmplăriei din PVC cu tâmplărie din lemn, refacerea elementelor de șarpantă deteriorate, schimbarea completă a învelitoarei existente din tablă și țiglă, cu tablă din titan zinc, schimbarea elementelor – suport ale învelitoarei, montarea de parazăpezi pentru protecție, refacerea sistemului de captare a apei pluviale de la nivelul acoperișului, înlocuirea sistemului de iluminat arhitectural existent cu unul modern, cu corpuri de iluminat pe bază de led, reabilitarea instalației de paratrăsnet existent, refacerea trotuarului curții interioare construcției.
În vederea promovării acestui obiectiv reprezentativ din centrul istoric al Aradului, tot în cadrul acestui proiect s-a realizat și digitizarea și amenajarea expoziției despre istoria teatrului. Trei panouri expoziționale au fost amplasate în holul teatrului. Ele redau momente importante din istoria clădirii care a trecut prin două incendii și a fost reconstruită de fiecare dată.
Prin digitizarea teatrului se asigură accesibilitatea acestuia și pentru vizitatorii on-line, care astfel vor putea admira monumentul fără să fie nevoie să se deplaseze fizic la Arad.
Scanarea acestui obiectiv de patrimoniu s-a realizat la exterior, punându-se accent pe detaliile de pe fațade (travee), tablou de tâmplărie și iluminat arhitectural care pot fi urmărite de către vizitatori în mediul on-line, respectiv pe cele 3 panouri amenajate în holul teatrului.
Scanarea redă imaginile fațadelor atât ziua cât și noaptea, când elementele arhitecturale ale fațadei sunt puse în valoare cu ajutorul iluminatului arhitectural. Digitizarea a presupus și scanarea celor 3 panouri expoziționale amenajate în holul teatrului.
Plasarea în GIS s-a făcut astfel încât orice accesare a link-ului să fie contorizată ca număr de persoane ce au vizitat obiectivul.
Materialele digitizate cu ajutorul scanării laser 3D sunt disponibile, în format digital, pe platforma instituției la adresa https://www.primariaarad.ro/dm_arad/portal.nsf/AllByUNID/reabilitare-cladire-teatru-clasic-ioan-slavici-arad–etapa-1–restaurare-si-reabilitare-exterioara–cod-smis-122779-00018aba?OpenDocument, fiind astfel accesibile atât pentru utilizatorul final, cât și pentru specialiști din diverse domenii cum ar fi: proiectanți, arhitecți, care vor putea accesa informații necesare fără a fi nevoie de o deplasare la obiectivul de patrimoniu.
Proiectul contribuie la dezvoltarea locală pe de o parte prin contribuția adusă la îmbunătățirea imaginii și creșterea atractivității Aradului ca destinație a turismului cultural.
Lasă un comentariu