Începând cu 1 iunie se aplică modelul special de salarizare în agricultură și în industria alimentară.
Nu e vorba doar de creșterea salariului minim la 3.000 de lei. Toate salariile din acest domeniu vor crește ca urmare a scutirii sau reducerii unor taxe și impozite aplicate veniturilor salariale.
„Măsura vizează trei obiective majore: oprirea exodului forței de muncă din acest sector. Efectele deja se simt în statele care foloseau forța de muncă ieftină din România; consolidarea independenței alimentare a României; protejarea angajaților din acest sector împotriva creșterii prețurilor. Prevederile nu se aplică doar în domeniul agriculturii, ci și la angajații din industria alimentară. Precizarea e importantă pentru că are în vedere creșterea competitivității pentru procesatorii români.
Ce presupune introducerea acestui model de salarizare:
Salariul minim brut pentru salariații din acest sector crește la 3.000 de lei (comparativ cu salariul minim general de 2.550 lei);
Toate salariile din sector sunt scutite de plata impozitului pe venit de 10%;
Toate salariile din sector sunt scutite de plata contribuției pentru Asigurările Sociale de Sănătate (CASS) de 10%;
La toate salariile din sector se aplică o reducere cu 3,75 puncte procentuale a Contribuției pentru Asigurările Sociale (CAS – pentru pensie);
Astfel, CAS scade de la 25% la 21,25%;
La toate salariile din sector se aplică o reducere a contribuției asiguratorii pentru muncă (CAM) de la 2,25% la 0,27%”, afirmă președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.
Lasă un comentariu