După încheierea campaniilor de vaccinare împotriva coronavirusului, Uniunea Europeană are un surplus uriaș de doze de vaccin, iar conform comenzilor la companiile farmaceutice, vor mai fi livrate alte sute de milioane în acest an și anul viitor.
Pentru că nu sunt necesare, statele membre UE încearcă de luni de zile să renegocieze contractele cu concernele Pharma – fără niciun succes. În Germania, la finele anului trecut exista un excedent de peste 150 de milioane de unități în depozitul central, iar livrările nu s-au oprit. Ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, a fost criticat, iar Berlinul ar vrea renegocierea contractelor.
Polonia și poziția dură
Și mai critică e situația în Polonia, care își pierde răbdarea în fața negocierilor care trenează. În timp ce guvernul federal e ceva mai indulgent, Varșovia – ca și alte guverne din Europa de Est – nu a ascuns faptul că, în ciuda contractelor existente, nu dorește sub nicio formă să continue să plătească pentru vaccinurile Covid.
Pe lângă schimbarea situației epidemice, Polonia invocă drept motiv războiul de agresiune rusesc din Ucraina și valul de refugiați rezultat, ceea ce pune o presiune puternică asupra finanțelor țării.
Într-o scrisoare deschisă, Bulgaria, Polonia, Lituania și Ungaria scriseseră deja la mijlocul lunii martie: „Nu suntem de acord cu livrări care să depășească nevoile statelor membre și pe care statele membre nu le doresc.” „O declarație la care Pfizer a dat din umeri – și astfel a crescut furia în guvernul polonez”, relatează Welt.de.
Ministrul polonez al Sănătăţii, Adam Niedzielski, le-a scris marţi „acţionarilor Pfizer Inc”. În scrisoare – care este la dispoziția publicației WELT-, se spune că livrarea planificată de către Pfizer a sute de milioane de doze, în ciuda unei „situații epidemice stabile”, este „complet inutilă”.
Nici donațiile nu se mai pot face, nu există guvern „interesat” de vaccinările Covid, potrivit ministrului polonez, care a lăudat Pfizer pentru dezvoltarea vaccinurilor Covid, dar a scris că profitul economic rezultat trebuie să-și aibă „limitele lui”.
Ruperea tăcerii
Niedzielski încalcă, de asemenea, acordul anterior privind confidențialitatea discuțiilor dintre guverne, companiile farmaceutice și Comisia de mediere a UE, care însăși a fost responsabilă de o mare parte a achizițiilor și pentru care ar putea fi încă nevoită să răspundă, având în vedere investigațiile în desfășurare, ale Parchetului European.
Despre „Partea neștiută a negocierilor dintre von der Leyen și CEO-ul Pfizer” am relatat anterior aici.
În orice caz, Niedzielski dezvăluie ceea ce Pfizer le oferă statelor: reducerea cantității totale, în același timp plătindu-se jumătate din preț pentru fiecare doză de vaccin care, contrar înțelegerii, nu este produsă: „Aceste costuri sunt pentru dozele literalmente nefabricate, care nu au fost niciodată produse, nu sunt și nu vor fi niciodată produse – prin urmare, nu au costat Pfizer niciun ban”.
Ministrul polonez mai scrie că îi pare „extrem de rău” să ajungă la concluzia că grupul nu este dispus „să demonstreze un nivel satisfăcător de flexibilitate și să facă propuneri realiste”. Există o dorință constantă de a se angaja în dialog, dar nu există o abordare umanitară.
El a cerut Pfizer „să-și îndeplinească responsabilitățile față de cetățenii UE și statele membre și să lucreze cu bună-credință, pentru a se ajunge la o soluție echitabilă pentru toți”. Polonia vrea să continue să creadă că industria farmaceutică nu este doar despre bani, mai consideră Niedzielski.
Notă: Articolul a apărut și în HotNews.ro
Lasă un comentariu