Asociația „Susținem Excelența” continuă seria de dialoguri interdisciplinare, subiectele abordate miercuri, 15 mai, înscriindu-se în categoria Învățământ – Sănătate.
„Asociația «Susținem Excelența» continuă dialigurile în cele 6 mari domenii: educație și învățământ, sănătate, cultură , antreprenoriat, justiție și jurnalusm, propunându-și un dialog interdisciplinar Învățământ – Sănătate într-o abordare pragmatică, având în atenție o școală, pentru care excelența constituie un numai un deziderat, ci o preocupare continuă. Este vorba despre Școala Postliceală Sanitară Arad, o instituție de învățământ, cu o tradiție de peste un secol, dar profund ancorată în contemporaneitate, o școală, care reunește sănătatea cu educația sub cupola învățământului postliceal. Subliniem preocuparea școlii pentru elaborarea și implementarea unor proiecte și programe, cu finanțare externă, dar și proprie, de aceea alături de directorul școlii, conf. univ. dr. Liliana Bran, am invitat-o și pe prof. Vasilica Hnaș, coordonator proiecte și programe școlare și extrașcolare. Pentru început, cum este și firesc, directorul școlii se va referi la educația pentru excelență la școala, pe care o conduce, urmând apoi ca prof. Hnaș Vasilica să releve câteva dintre proiectele și programele de succes ale instituției.”, a precizat prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președinta Asociației „Susținem Excelența”.
Susținem performanța la Școala Postliceală Sanitară Arad
„Școala Postliceală Sanitară Arad este instituție cu tradiție valoroasă de peste 100 de ani, în domeniul formării asistenților medicali, profesie nobilă, cu un statut aparte, care, prin palierul locurilor de muncă învederează o susținută cunoaștere, în plan profesional și uman.
În prezent, Școala noastră, cu specializările Asistent Medical Generalist, Asistent Medical de Igienă și Sănătate Publică, Asistent Medical Balneofiziokinetoterapie și recuperare, Asistent Medical de Radiologie, Asistent Medical de Framacie, are un colectiv de peste 50 de cadre didactice: profesori, medici, asistenți medicali, psihologi, sociologi, și peste 500 de cursanți de toate vârstele, cu studii liceale finalizate.
Nu întâmplător, promovăm, în mod programatic, excelența, deoarece a fi asistent medical înseamnă mai mult decât o profesie, reprezentând o misiune nobilă asumată, ce implică o devoțiune specială, dar și competențe multiple, bazate pe rigoarea cunoștințelor teoretice , pe dezvoltarea și updatarea abilităților practice și, nu in ultimul rând, pe atitudinea privind rolul social asumat.
În mod sigur, competențele acumulate vor fi valorizate prin compasiune, dedicare, pasiune, devotament, pentru excelență, deoarece un sistem etic performmant se poate realiza doar prin cunoaștere, înțelegere și asumarea principiilor corecte și oneste, principii cu semnificație maximizată de rolul asistentului medical in cadrul echipei medicale dedicată îngrijirii vieții!
Desigur, puterea exemplelor, motivația, climatul instituțional, egalitatea de șanse, respectul constituie pilonii de susținere a demersului nostru profesional.
Este important să reținem strădania școlii, a cadrelor didactice, de a deschide noi orizonturi ale cunoașterii dincolo de școală, prin relația directă și de susținere profesor-cursant, prin stimularea potențialului de dezvoltare al fiecăruia în parte, dar și la nivel instituțional.
Școala noastră se află în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Această locație ne permite o bună colaborare cu spitalul, unde se desfășoară învățământul clinic, care reprezintă mai mult de jumătate din pregatirea viitorilor asistenți medicali și de unde vin spre școală, medici, specialiști în predarea teoretică a cursurilor, care se alătură specialiștilor din instituția noastră.
Nu în ultimul rând, subliniem că elevii noștri, victorii asistenți medicali, sunt pregătiți de către scoală ca profesioniști devotați și asumați, știind să prețuiască viața, ca cel mai de preț dar al lui Dumnezeu spre umanitate.”, precizează conf. univ. dr. Liliana Bran.
Excelența în educația pentru sănătate la Școala Postliceală Sanitară Arad
„Proiectele ca aplicație practică în comunitate se desfășoară în fiecare an școlar cu participarea elevilor coordonați de către profesorii școlii noastre atât cu participare fizică cât și online. Prin încheierea acordurile de parteneriat cu școlile din municipiul și județul Arad, cu alte instituții din țară, dar și cu școala HIVSET din Turnhout Belgia am demarat aceste proiecte și le-am implementat ca forme de conștientizare și învățare. Activitățile sunt multiple, fiind destinate elevilor noștri dar și comunității, proiecte dintre care amintim, aici:
Proiecte Erasmus
– Proiectul Erasmus +STRATEGIC PARTNERSHIP ”PROFINWBL – Professionalism In Work Based Learning”, cu activități clinice în SCJU Arad; Proiectul s-a desfășurat ca parte a unei colaborări de peste 30 de ani cu Institutul HIVSET, Turnhout, Belgia și constă în schimburi de experiență pentru elevii și profesoriii celor două instituții.
– Proiectul Erasmus + “Open education week” ,pentru 2 cadre didactice de la HIVSET, Turnhout Belgia cu activități didactice în școală, și vizite de lucru la SCJUA – secția Neurologie și la Centrul Medical Laser Sistem;
Proiecte “Program Operațional cu Capital Uman”
– Proiect POCU „Asistenți medicali pentru stomatologie și radiologie dentară”, în perioada martie 2021-noiembrie 2023 cu dezvoltarea de competente în domeniul stomatologiei pentru elevii școlii. Proiectul continuă sub forma unui curriculum la decizia școlii pe tema asistenței medicale în stomatologie.
Proiecte cu finanțare proprie
De asemenea, școala noastră are o experiență importantă privind materializarea proiectelor, cu finanțare proprie, ce vizează : 1. acordarea primului ajutor în caz de urgență; 2. educația sanitară a elevilor și preșcolarilor din Arad dar și din județ; 3. asigurarea asistenței sanitare la olimpiadele sportive; 4. asistența medicală stomatologică / radiologie dentară și nu în ultimul rând; 5. parentalitatea în zilele noastre.”, a punctat Vasilica Hnaș, coordonator Proiecte și Programe școlare și extrașcolare în cadrul Școlii Postliceale Sanitare Arad.
Proiectul educațional european „Spiritul Europei – Origini”, distins cu premiul Salto
În cadrul întâlnirii care a avut loc miercuri, 15 mai, la sediul Asociației „Susținem Excelența” a fost prezentat proiectul educațional european „Spiritul Europei – Origini”, distins cu premiul Salto. Proiectul a fost implementat de Asociația „Millenium Center” din Arad, coordonat în calitate de manager general, de către psihologul și expertul în proiecte internaționale, Cristina Nistor, membră a Asociației „Susținem Excelența”.
„Proiectul educaționala câștigat premiul Salto la categoria „Transformare digitală”, un premiu ce relevă excelența în domeniul proiectelor Erasmus+ care îmbină jocurile video și tipurile de învățare informală, nonformală și formală.
Prin acest proiect au fost implicați elevi și profesori din școlile din România, ca alternativă inovatoare ce se poate utiliza atât în mediul formal la clasă, cât și ca o metodă de petrecere a timpului liber pentru tineri și nu numai, cu scop de învățare.
Proiectul este conceput ca un joc video educațional în limba engleză, care prezintă istoria Europei, oferind posibilitatea jucătorului de a participa activ la evenimentele cruciale ale istoriei și mitologiei, care au modelat Europa de astăzi.
Proiectul a fost co-finanțat prin Programul European Erasmus + împreună cu parteneri din Italia, Grecia, Spania având ca lider de proiect Predict CSD Consulting din România. Site-ul proiectului oferă detalii privind instalarea și utilizarea jocului – www.thespiritofeurope.eu.”, a declarat Cristina Nistor.
Lasă un comentariu