ULAL Arad: Noile cote procentuale aferente consumului comun de încălzire din condominii sunt excesive

ULAL Arad: Noile cote procentuale aferente consumului comun de încălzire din condominii sunt excesive

ULAL Arad trage un semnal de alarmă cu privire la cotele procentuale aferente consumului comun de încălzire despre care reprezentanții uniunii spun că sunt excesive și că ar putea genera disensiuni între proprietarii din condominii.

Uniunea Locală a Asociațiilor Locative Arad (ULAL Arad) își exprimă punctul de vedere cu privire la noul Regulament emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), publicat în Monitorul Oficial nr. 260 din 27 martie 2024, care stabilește proceduri detaliate pentru repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum.

„În opinia noastră, cotele procentuale aferente consumului de încălzire alocat părților comune indivize, înscrise în Anexa 2, tabelul 2 din ordinul ANRE, sunt excesive și ar putea genera disensiuni între proprietarii din condominii. Considerăm că actuala formulă de repartizare riscă să creeze neînțelegeri și tensiuni inutile, în special în contextul condominiilor vechi din municipiul Arad, unde majoritatea clădirilor au fost construite sub o legislație care nu reglementa corespunzător problema părților comune.

Este important de menționat că majoritatea imobilelor din Arad se apropie sau au depășit jumătatea perioadei de garanție de funcționare, iar problemele legate de eficiența energetică și uzura construcțiilor ar trebui să fie luate în calcul atunci când se stabilesc astfel de reguli.

ULAL Arad apreciază că este necesară o reducere a cotelor procentuale aferente consumului de încălzire alocat părților comune, precum și o simplificare a procedurilor de calcul, pentru a evita complicațiile administrative și eventualele neînțelegeri între proprietarii din condominii.

Soluționarea acestor probleme este esențială pentru a asigura o distribuție echitabilă a costurilor, protejând interesele tuturor proprietarilor și asigurând totodată eficiența energetică a imobilelor.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ULAL Arad.

Cota procentuală aferentă consumului comun de încălzire

b) pentru condominiile situate în zona de temperatură caldă și temperată

Grad de deconectare (%)Septembrie/Octombrie/Aprilie/Mai (%)Noiembrie/Martie (%)Decembrie/Ianuarie/Februarie (%)
0÷40454035
41÷70504540
71÷99605550

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.