Infrastructura bancară continuă să fie aproape inexistentă în mediul rural. Au existat de-a lungul timpului mai multe proiecte prin care s-a încercat creşterea bancarizării la sate, dar progresele înregistrate au fost minore. Totuși există excepții.
Percepţia potrivit căreia oamenii din mediul rural nu sunt interesaţi de alte modalităţi de plată în afară de numerar pare să fie contrazisă într-un sector cu totul neaşteptat cum este agricultura.
Agricultorii nu sunt atât de străini de formele de plată electronice cum am fi tentaţi să credem. Autorităţile distribuie către firme subvenţiile şi fondurile europene în conturi bancare, unele având şi card ataşat, iar multe firme din acest sector rulează sume semnificative prin conturile bancare. Mai mult, în mediul rural au pătruns deja şi produse financiare mai complexe, cum este cardul de firmă, chiar dacă momentan reţeaua de acceptare este limitată.
Sumele care se facturează pot fi foarte mari, iar banii intră direct în cont. Deci ca să existe acces la bani fie trebuie să ajungi la bancă să scoți, fie folosești cardul pentru plăţi sau retragi de la bancomat. Dar costă să scoți bani de pe card iar unii vor pierderi cât mai mici. La fel și la plățile foarte mari, nu este prea sigur să umbli prin oraș cu sume mari de bani. Există multe motive pentru a te pune la curent cu tehnologia mai ales cand ești departe de oraș. Se pot plăti chiar şi facturi online, fără a mai face un drum în oraș pentru asta.
Suntem tentaţi să considerăm mediul rural ca fiind la zeci de ani în urma marilor oraşe ca şi dezvoltare. Generalizăm şi, de multe ori, nu dăm ocazia oamenilor „de la ţară” să ne contrazică. E adevărat că mai sunt multe de făcut, însă sunt exemple care arată că lucrurile merg în direcţia bună.
Lasă un comentariu