Carisma aduce voturi, iar vocea politicienilor are un… cuvânt greu de spus în acest sens. Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că unii politicieni au capacitatea înnăscută, de a-şi controla vocea, pentru a obţine efectul dorit, în acest caz mai multe voturi.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA), politicienii cu o voce gravă, profundă, sunt percepuţi în general ca fiind dominanţi, uneori chiar amenințători, scrie The Independent.
O voce cu o tonalitate înaltă este văzută, de obicei, ca aparţinând unui vorbitor care este supus, binevoitor, însă sincer. Desigur, aceste percepţii pot fi diferite în funcţie de cultura din care provine cel ce ascultă. Spre exemplu, în unele ţări, poate fi percepută ca fiind mai carismatică o voce înaltă.
Studiul efectuat de oamenii de ştiinţă a arătat că italienii tind să prefere o voce joasă, căutând un lider dominant, în timp ce francezii aleg o voce cu tonalitate înaltă, pe care o percep ca aparţinând unui lider competent.
Frecvenţa vocii este dată de mărimea laringelui. Un laringe mare, cu coarde vocale lungi, va produce un ton grav. Vestea bună este că abilitatea de a manipula vocea, dacă nu este înnăscută, poate fi învăţată, deşi nu uşor.
În plus, acelaşi politician poate scădea sau creşte în preferinţele publicului în funcţie de schimbările pe care le suferă vocea sa. Publicaţia îl dă ca exemplu pe Umberto Bossi, politician italian, care a suferit un atac cerebral în urmă cu zece ani. Înainte de accidentul vascular cerebral, acesta era perceput ca fiind autoritar, însă după acest episod lumea l-a văzut că fiind mai degrabă supus.
Lasă un comentariu