Cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Fotografice ale oraşului Pirmasens din Germania s-a încheiat luni cu o gală de premiere. În cele două săptamani, zece mii de persoane au vizitat cele unsprezece locaţii în care au fost expuse 800 de fotografii, acestea bucurându-se de un spectru larg de tematici fotografice.
Şi bilanţul primarului oraşului Pirmasens a fost unul pozitiv, acesta vorbind în discursul lui de final despre „puterea fotografiei” cât şi despre conceptul de a prezenta fotografiile nu numai unui grup de profesionişti în domeniu cât şi de a permite accesul, publicului larg, interesat de fotografie.
Organizatorul evenimentului, maestrul Harald Kröher, s-a arătat extrem de mulţumit de decizia de a reduce numarul de fotografii expuse, în ideea de a pune accentul pe calitate şi nu pe cantitate. Intr-un scurt show multimedia, Kröher a demonstrat folosind fotografiile dânsului ca efectul vizual al unei fotografii bune este mult mai important ca şi detaliile tehnice ale acesteia.
Juriul, format din d-nul Hoffmann, fotograful Ron Rodec din Zweibrücken , Hartmut Sonnet din Landau, Sebastian Blatt din Saarbrücken cât şi reprezentantul Pirmasens-ului – Klaus Kadel-Magin a selectat cele mai bune fotografii, câstigatorii fiind premiati cu un „Ludwig”. „Ludwig” se numesc trofeele de la Fototage – analog al Oscarului de la Holywood.
Fiecare fotografie a fost notata cu note de la 1 la 5, punctajul maxim fiind 5 – nota care nu a fost atribuita de multe ori. A fost nevoie de o concentrare deosebita (fotografiile nu au avut numele autorului dedesubt, ci doar un numar – iar juriul, pentru jurizare a folosit un tabel cu numere, fară să ştie cui aparţine fiecare fotografie în parte). Nici un membru al juriului nu a aflat cum a notat fiecare din ceilalţi mebrii. Dar fiecare a folosit aceeaşi procedură: o privire scurtă, o notă, o secţiune. „Nu vă lasaţi influenţaţi de mărimea fotografiei, ci notaţi fiecare fotografie fără prejudecăţi”, – a afirmat organizatorul acestui simpozion, Harald Kröher.
Premiile au fost acordate in 6 categorii: Natură şi Peisaj, Oameni, Compoziţie, Alb-Negru şi Tema Liberă. In plus, a fost acordat un premiu pentru „Tineret”.
Categoria „Temă Liberă” a fost castigată de Silvana Retter, prezentă în cadrul acestei expoziţii ca membră a FotoClubPro Arad, cu o fotografie a Turnului Eiffel concepută dintr-o perspectivă cu totul aparte. Au existat două categorii, fiecare cu câte doi câstigatori – punctajul final fiind la egalitate: categoria „Natura-Peisaj” – Johnny Krueger şi Hartwig Becker iar categoria „Alb-Negru” – Volker Frenzel şi Jos Wagner. Ludwig-ul pentru categoria „Oameni” a fost câştigat de Thomas Wilker iar categoria „Compoziţie” de catre Uli Staiger, care a înscenat în fotografia sa un submarin eşuat în mijlocul Berlinului. Pentru prima data a fost acordat şi un premiu pentru tineret, acordat Luisei Brunder. Premiul „de onoare“ i-a fost acordat presedintelui „Deutschland Verband für Fotografie“ al Landului Saarland, pentru angajamentul aratat în buna desfaşurare a acestui eveniment.
Lasă un comentariu