După ziua de marţi, 8 aprilie, Microsoft îşi ia mâinile de pe Windows XP, cel care a deţinut mai bine de un deceniu titlul de cel mai popular sistem de operare din lume.
Deşi multe calculatoare nu l-au mai folosit de ani buni, există anumite dispozitive frecvent utilizate care continuă să se bazeze în proporţie covârşitoare pe Windows XP.
Sistemul de operare lansat în urmă cu 12 ani rulează pe mai mult de 95% din bacomatele din întreaga lume, scrie Bloomberg, iar decizia Microsoft de a nu mai oferi asistenţă pentru program transformă ATM-urile într-o ţintă mai uşoară pentru hackeri.
De ce nu mai oferă Microsoft asistenţă pentru Windows XP?
În general, compania oferă asistenţă pentru un sistem de operare timp de aproximativ un deceniu. Recunoscând popularitatea XP-ului, în special pentru dispozitive precum ATM-urile, Microsoft a decis în 2007 să prelungească perioada de asistență.
Însă continuând să repare Windows XP, lansat în octombrie 2001, de fiecare dată când este nevoie, compania îşi asumă costuri nejustificate.
XP-ul nu mai corespunde nevoilor calculatoarelor moderne şi nu dispune de măsurile de siguranţă necesare pentru a face față actualei generaţii de ameninţări cibernetice, potrivit lui Tom Murphy, director de comunicare pentru Windows.
Acest lucru înseamnă că Windows XP va înceta să mai funcţioneze şi ATM-urile vor fi închise?
Nu, Windows XP va continua să funcţioneze, însă Microsoft nu va mai oferi sprijin tehnic şi de securitate pentru acest program. Astfel, dacă vor fi descoperite noi vulnerabilităţi ale acestuia, operatorii ATM-urilor vor fi nevoiţi să găsească o cale pentru a rezolva singuri problema.
Majoritatea ATM-urilor funcţionează pe baza XP-ului, însă sunt şi câteva care folosesc o variantă a acestuia, numită Windows Embedded. Pentru o versiune embedded Microsoft va asigura asistență până pe 12 ianuarie 2016.
Băncile care folosesc ATM-uri cu XP vor fi nevoite să renunţe la acesta în cele din urmă, însă nu este o situaţie de urgenţă, susțin specialiștii.
XP, dar şi alte sisteme de operare prezintă deja riscuri.
Vigilenţa este indicată în orice operaţiune care vizează finanţele proprii şi, în cazul în care ceva nu pare în regulă, ar trebui să fie anunţată imediat banca.
Lasă un comentariu