Avertisment fără precedent lansat de sindicaliştii de la CET: liderii celor trei sindicate anunţă opinia publică din Arad, prin intermediul unei scrisori deschise, despre iminenta încetare a furnizării de către SC CET ARAD SA a agentului termic către SC HIDROCARBURI SA, caz în care arădenii ar rămâne fără căldură în calorifere.
De vină, în opinia sindicaliştilor sunt reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad. De ce, o să aflaţi în cele ce urmează, prin intermediul scrisorii deschise:
SINDICATELE DIN SC CET INFORMEAZA OPINIA PUBLICA CA ARADUL AR PUTEA RAMANE FARA CALDURA DE LA 01.01.2015
Aducem la cunostinta opiniei publice si mai ales consumatorilor de energie termica in sistem centralizat iminenta incetarii furnizarii de catre SC CET ARAD SA catre SC HIDROCARBURI SA a agentului termic incepand cu data de 01.01.2015, sitiuatie datorata in exclusivitate directorului economic/executiv al Primariei municipiului Arad, d-nul Tamas Petru si Secretarului Primariei Arad, d-na Lilioara Stepanescu.
Dragi aradeni, nu va lasati pacaliti de demagogia acestor doua persoane, care dau communicate de presa in care trunchiaza adevarul, pentru ca situatia, fara cosmetizare, dovedita cu actele pe care le anexam prezentului comunicat, a livrarii agentului termic in municipiul Arad, incepand cu 01 ianuarie 2015, sta in felul urmator:
-la 31.07.2014 a fost publicata in Monitorul Oficial Ordonanta 9/2014 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2014, modificata prin OUG 59/2014. La art.65 din OG 9/2014, se aloca suma de 600.000.000 RON pe judete si municipiul Bucuresti, in scopul achitarii platilor restante inregistrate in contabilitatea unitatilor/subdiviziunilor administrative teritoriale la data de 30 septembrie 2014 rezultate, intre altele, din relatiile cu furnizorii de bunuri, servicii si lucrari, inclusiv cei care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat. La lit.b al.3 art.65 din OG 9/2014 se prevede in mod expres ca sunt supuse rectificarii inclusiv „sume neachitate de unitatile administrative teritoriale furnizorilor care presteaza serviciul public de producere, transport si distrubutie a energiei termice in sistem centralizat, pe baza deconturilor justificative inregistrate la 30 septembrie 2014, pentru acoperirea partial a pierderilor induse din prestarea serviciilor publice de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat”.
-in virtutea acestui act normativ, SC CET ARAD SA, prin adresa inregistrata la Primaria Arad sub nr. 55498/29.08.2014, a solicitat in mod expres d-lui director economic/executiv, d-nul Tamas Petru, sa inteprinda demersurile impuse de OG 9/2014 pentru a demara procedurile de solicitare si obtinere de catre municipiul Arad de la bugetul de stat a sumelor reprezentand pierderile inregistrate de CET HIDROCARBURI SA in procesul de transport, distributie si furnizare a energiei termice in sistem centralizat pentru populatia municipiului Arad racordata la acest sistem. Mentionam ca, in temeiul art.3 al.4 din OG 36/2006, „in situatia in care autoritatile administratiei publice locale ale energiei termice facturate populatiei mai mici decat pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei, acestea asigura din bugetele locale sumele necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturate populatiei”. In aceasta categorie intra atat subventia cat si pierderile inregistrate de CET HIDROCARBURI SA pe retelele de transport si distributie a energiei termice.
-prin adresa din 16.09.2014, directorul executiv al Primariei municipiului Arad, d-nul Tamas Petru raspunde SC CET ARAD SA ca „Municipiul Arad nu are plati restante, inregistrate sau neinregistrate in contabilitate, in conturi din bilant sau in afara bilantului, reprezentand subventii pentru diferente de pret si tarif, datorate, constatate si neachitate”. Raspunsul directorului executiv vadeste doua aspecte si anume, ca directorul executiv face abstractie de pierderile SC CET HIDROCARBURI SA, communicate Primariei Municipiului Arad in repetate randuri, limitandu-se a face vorbire doar despre subventie, iar pe de alta parte, clara rea vointa, aratand in mod expres ca Primaria Municipiului Arad nici nu are de gand sa inregistreze in contabilitate pierderile raportate de CET HIDROCARBURI SA.
-aducem la cunostinta populatiei Aradului ca, in temeiul aceleasi Ordonante a Guvernului nr.9/2014, Municipiul Timisoara a obtinut de la Guvernul Romaniei, in doua transe, prima de 66.576.987 lei, iar cea de-a doua de 15.000.000 lei, suma de 81.576.987 lei pentru pierderile “induse din presatarea serviciului public de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat”.
Deci, de putut, se puteau obtine bani de la buget pentru pierderile CET HIDROCARBURI SA, ramanea doar problema sa se vrea si sa se munceasca putin pentru intocmirea documentatiei necesare. Iar de vrut, nu s-a vrut, de catre d-nul Tamas Petru, directorul executiv al Primariei Municipiului Arad.
– aceeasi linie obtuza de gandire a manifestat-o Primaria Municipiului Arad si in anul 2012, cand, desi se obtinuse de la Guvern suma de 15.000.000 lei in baza Ordonantei 13/2012 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2012, tot pentru acoperirea pierderilor CET HIDROCARBURI SA, iar banii au si intrat in conturile Municipiului Arad, acestia au fost restituiti pentru acelasi motiv ca „nu avem inregistrate in contabilitatea Municipiului Arad obligatii de plata catre societatea d-voastra, nici subventii restante din bugetul local, pentru acoperirea diferentei dintre pretul reglementat al energiei termice si pretul de facturare, constatate si neplatite”. Acest raspuns de la Primaria Municipiului Arad a venit in conditiile in care, prin adresa CET HIDROCARBURI SA inaintata primariei si inregistrata sub nr. 57763/17.09.2012, SC CET HIDROCARBURI SA a inregsitrat pierderi neacoperite de 24.425.211,57 lei la nivelul anului 2011.
Concluzia ce se desprinde este ca, Primaria Municipiului Arad nu recunoaste si nici nu vrea sa inregistreze pierderile raportate de CET HIDROCARBURI SA, desi are obligatia legala a acoperirii lor, in conditiile in care, astfel cum am dovedit cu HCL 496/10.10.2014 a Municipiului Timisoara si HCL 545/11.11.2014 Municipiul Timisoara, a putut si a obtinut de la Guvern in 2014 suma de 81.576.987 lei pentru pierderile „induse din prestarea serviciului public de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat”.
– in final, in mod public informam populatia Aradului ca si in situatia in care SC CET ARAD SA va supravietui si nu se va inchide la 31.12.2014, desi ar trebui un miracol ca acest lucru sa nu se intample, dar, tinand cont ca vine Craciunul putem cel putin spera, din martie 2014 populatia Aradului nu va mai avea furnizor de energie termica si apa calda, deoarece SC CET HIDROCARBURI SA, furnizorul de energie termica al Aradului, se va inchide, nemaiavand licenta. Si acest lucru se datoreaza Secretarului Primarie Municipiului Arad, d-na jurist Lilioara Stepanescu, care, cu buna stiinta a optat pentru incheierea cu CET HIDROCARBURI SA a unui nou contract ce concesiune, cu toate ca, astfel cum rezulta din adresa Agentiei Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, inregistrata la primaria Arad sub nr. 211007/18.06.2014, a adreselor CET HIDROCARBURI SA nr. 9094/14.02.2014 si nr.79101/15.11.2013, singura obtiune pentru continuarea activitatii CET HIDROCARBURI SA era prelungirea contractului de concesiune existent. Contrar legalitatii si temeiniciei incheierii unui act aditional la contractual de concesiune, d-na Lilioara Stepanescu a ignorant atat solicitarile temeinic justificate in fapt si drept ale CET HIDROCARBURI SA cat si legea, mai exact Legea 51/2006, obtand pentru incheierea directa a unui nou contract de concesiune cu CET HIDROCARBURI SA. Incheierea directa a unui nou contract este interzisa in mod expres de Legea 51/2006, care prevede ca se putea incheia in procedura atribuirii directe o singura data un contract de concesiune cu operatorul de energie termica, contract ce poate fi prelungit prin act aditional pentru o perioada de maxim 49 de ani, un nou contract de concesiune putand fi incheiat doar in urma unei procedure de licitatie publica deschisa. Or, in conditiile in care CET HIDROCARBURI SA are datorii catre SC CET ARAD SA de peste 80.000.000 lei, slabe sunt sansele ca, in cadrul unei licitatii deschise cu alte societati competitive din sectorul privat, CET HIDROCARBURI SA sa castige licitatia pentru atribuirea unui nou contract de concesiune.
Daca Primaria municipiului Arad, prin cei doi reprezentanti ai sai antementionati, si-a propus sa inchida atat SC CET ARAD SA cat si CET HIDROCARBURI SA la finele anului 2014, atunci va informam ca mai are foarte putin pana la realizarea acestui obiectiv, avand in vedere ca pentru SC CET ARAD SA, Primaria Municipiului Arad, datorita d-nului director executiv Tamas Petru, nu adopta niciuna din solutiile propuse de SC CET ARAD SA pentru garantarea Contractului de furnizare gaz cu EON Romania, contract care expira la 31.12.2014, iar CET HIDROCARBURI SA, prin grija directiei juridice a Primariei Municipiului Arad, cu „cinste” reprezentata de d-na Lilioara Stepanescu, a ramas fara licenta, urmand a se inchide in martie 2015.
Toata corespondenta inserata in comunicat o putem pune la dispozitia celor interesati.
S.L.I ENERGIA S.L.I TERMOELECTRICA S.L.I EXPLOENERG
Iordache Valentin Lebada Doru Bunaciu Petre
o sa inghetam din cauza prostilor de la primarie
CET-ul asta. era mort deja , de dinainte de revolutie , iar acesti idioti care conduc orasul , in loc sa gaseasca o alternativa viabila nu fac altceva , decat sa pompeze , bani grei din bugetul local ,acestui mastodont . tinandul in viata ,artificial . POATE A VENIT TIMPUL SA IL LASAM SA MOARA .
SA MOARA DE AZI .DOAMNE AJUTA