După ce documentarul „Vin românii!”, difuzat de televiziunea britanică Channel 4, a stârnit revoltă în întreaga lume, o altă televiziune britanică, ne răzbună.
La propunerea unuia dintre liderii comunităţii româneşti din Marea Britanie, postul BBC a difuzat, în data de 6 martie, un material cu imigranţii aflaţi de ambele părţi ale baricadei: cei care au reuşit să-şi facă un rost în Regat şi cei care, dimpotrivă.
Cei din prima categorie, tineri care au obținut o diplomă a unei facultăţi prestigioase, se duc nu să cerşească sau să fure, ci să găsească un loc de muncă potrivit calificărilor lor. Și, de cele mai multe ori, reușesc.
Este prezentat cazul unei tinere din Sibiu, Iulia Creta, medic stomatolog care a studiat la Cluj-Napoca. Aceasta a ales drumul Marii Britanii şi recunoaşte că se teme de prejudecăţile britanicilor despre români.
BBC aminteşte de un studiu recent al Institutului britanic pentru Cercetare Economică şi Socială, care arată că imigranţii aduc mai mulţi bani ţării în care au venit decât celei din care au plecat.
În plus, în documentar se arată că în primele şase luni de la sosirea în Marea Britanie, doar puţin peste 6% dintre imigranţi cer ajutoare statului, după ce s-au înregistrat şi au obţinut un Număr Naţional de Asigurare, majoritatea având calificări înalte şi activând, cel mai adesea, în sectorul bancar sau medicină.
Chiar şi aşa, Iulia Creta spune că deja s-a lovit de prejudecăţi. În unele locuri în care şi-a depus CV-ul a fost lăsată în „aşteptare” în momentul în care le-a comunicat, la telefon, că este din România. În unele cazuri, convorbirea nici nu a mai fost reluată.
Mulţi români deja se feresc să spună de unde sunt, în contextul acestei campanii împotriva lor care se duce în Regat, explică Tomy Tomescu, unul din liderii comunității românești din Marea Britanie.
Pe parcursul documentarului de 30 de minute, tânăra din România este urmărită pe parcursul mai multor săptămâni. Sunt surprinse momentele sale de dezamăgire, interviurile nereuşite şi obţinerea primului job în Marea Britanie, în săptămâna a treia de după venirea în Regat.
Documentarul prezintă, însă, şi imigranţi mai puţin pregătiţi din punct de vedere profesional şi mai puţin norocoşi, care locuiesc în garaje dezafectate sau subsoluri.
Există şi oameni care au avut un loc de muncă decent, dar l-au pierdut şi care nu-şi doresc decât să se întoarcă acasă, sătui fiind să doarmă în adăposturi. Unii, rămaşi fără un acoperiş deasupra capului, revin acasă şi îşi dau seama că plecarea în Marea Britanie, în cazul lor, a fost o greşeală, după cum afirmă o femeie din Polonia.
Lasă un comentariu