Este aproape imposibil de știut cu siguranță meniul de la Cina cea de taină, dar cunoscându-se obiceiurile alimentare ale vremii bazate pe pâine, legume precum lintea, ceapa și andivele, fructe ca smochinele și strugurii, uleiul de măsline, peștele de râu, mierea și vinul, un specialist în arta culinară a încercat să reconstituie meniul servit la ultima masă a lui Iisus cu cei 12 apostoli.
„La Ultima Cena” (CINA CEA DE TAINĂ) este titlul volumului publicat în Spania de cunoscutul scriitor și specialist în arta culinară Miguel Angel Amodovar.
Primul fel ar fi fost o salată din ierburi amare, pe bază de țelină, simbolizând viața plină de lacrimi și tristețe a evreilor în perioada sclaviei lor în Egipt.
Carnea lipsea aproape în totalitate, fiind prezentă doar în alimentația celor bogați, a detaliat autorul. El susține însă că, la acea ultimă cină, Iisus ar fi încălcat normele foarte stricte ale evreilor și ar fi insistat ca apostolii săi să mănânce „din toate”. Însoțit și de mama sa și de Maria Magdalena, el ar fi mâncat stând întins pe jos și luând alimentele cu mâna de pe o masă de înălțime foarte mică.
Carnea lipsea aproape în totalitate, fiind prezentă doar în alimentația celor bogați, a detaliat autorul. El susține însă că, la acea ultimă cină, Iisus ar fi încălcat normele foarte stricte ale evreilor și ar fi insistat ca apostolii săi să mănânce „din toate”. Însoțit și de mama sa și de Maria Magdalena, el ar fi mâncat stând întins pe jos și luând alimentele cu mâna de pe o masă de înălțime foarte mică.
Felul al doilea a constat în pește prăjit, la grătar sau la cuptor însoțit de un sos dulce-acrișor. Este posibil să fi fost unul dintre felurile de pește pe care chiar mesenii le pescuiau în râul Iordan, dar nu este exclusă nici varianta unor pești din Marea Galileii, cum ar fi sardinele. Sosul era preparat din ulei de măsline, miere, oțet și vin, cu nuci și curmale tăiate mărunt.
Principalul fel de mâncare a fost din miel sau ied, așa cum se spune în capitolul 12 din Cartea Exodului și de la care a pornit și tradiția consumării acestui tip de carne cu ocazia Paștelui. Gătită sub formă de friptură, carnea era pregătită cu ulei de măsline, apă, vin alb, ceapă, usturoi, măr, ouă tari, cuișoare, pătrunjel, coriandru, curcuma, sare și piper. Ca garnitură se putea adăuga linte.
Cina s-a încheiat cu „Jaroset”, un fel de mâncare evocând lutul folosit de evrei la construirea caselor lor. Acest desert este făcut pe bază de compot de curmale, cu mere și caise uscate, nuci, amestecate cu ghimbir, scorțișoară, miere și vin dulce.
Un alt fel de mâncare ar fi fost cu carne de potârniche, susțin unii, amintind că acesta era un aliment destul de răspândit în vremea lui Irod. Alții sunt de părere că numai oamenii avuți își puteau permite să pună pe mesele lor un asemenea aliment, așa încât el nu ar fi făcut parte din meniul lui Iisus și al apostolilor săi.
Pentru cei tentați să refacă, în propria bucătărie, meniul Cinei de Taină, volumul editat în Spania oferă și rețete revăzute de maeștri bucătari de renume.
Lasă un comentariu