Adevărul nespusă din spatele CUTREMURULUI DEVASTATOR produs sâmbătă în Nepal este că acesta are legătură şi este o consecinţă a încălzirii globale. Oamenii de ştiinţă avertizează că ne putem aştepta la alte catastrofe de o magnitudine similară, schimbarea climatică putând afecta structura subterană a Pământului.
Seismul, care a început cu un fenomen aparent benign: scurgerea apei de ploaie în marile delte din India şi Bangladesh, a pus presiune pe plăcile tectonice de pe suprafaţa planetei, scrie Newsweek.
Din această cauză, o serie de „evenimente geologice extreme”, precum cutremure, erupţii vulcanice şi tsunami, urmează să se petreacă, prezice un grup de eminenţi geologi şi geofizicieni.
„Schimbarea climatică poate juca un rol critic în declanşarea mişcării în unele plăci tectonice în anumite locuri unde pot ucide foarte mulţi oameni”, susține Bill McGuire, profesor emerit de geofizică şi pericole climatice, de la University College din Londra.
După ce au analizat felul în care s-a încheiat cea mai recentă glaciaţiune, oamenii de ştiinţă au demonstrat că reţeaua de falii seismice ale planetei, acele crăpături în scoarţa pământului, ca și cea care merge de-a lungul munţilor Himalaya, este foarte sensibilă la mici schimbări de presiune determinate de climă. Un vulcan sensibil sau o falie seismică sunt foarte periculoase.
Dispariţia gheţii, ridicarea nivelului mării şi inundaţiile prevăzute deja pentru secolul XXI sunt inevitabile, pentru că pământul se încălzeşte şi modelele climatice se schimbă. Aceste fenomene duc la schimbarea greutăţii pe planetă. Pentru McGuire, este ca şi „trezirea gigantului”, un eveniment care poate fi declanşat doar prin câteva gigatone de apă în locul potrivit – sau nepotrivit.
Seismele sunt provocate de ciocnirea plăcilor tectonice, de dimensiunea continentelor, care se deplasează peste miezul topit al Pământului. Este un fenomen accelerat în urmă cu 20.000 de ani, când calotele polare au început să se retragă şi au destabilizat mantaua pământului. Sâmbătă, falia ce susţine India a alunecat sub placă eurasiatică – un eveniment ce a dus la moartea a aproximativ 4.000 de persoane şi la rănirea multor altora, clădiri complet devastate în întreaga regiune. O serie de replici a produs alte distrugeri.
Cutremurul era prevăzut deja – lanţul muntos Himalaya este, de fapt, un produs colateral al acestei lupte fără sfârşit între cele două placi ale continentului asiatic. Cutremurul de sâmbătă a fost o replică aproape perfectă a seismului din 1934 care a dus la moartea a 10.000 de oameni. Pe atunci nu se ştia că ploaia care umple râurile uriaşe ce se nasc în Himalaya şi curg apoi până în Marea Bengal reprezintă o parte crucială a procesului.
Pierre Bettinelli a fost cercetătorul care a demonstrat prima dată în 2007 cum această vastă cantitate de apă de ploaie, depăşită doar de fenomenul similar din bazinul Amazonului, afectează cutremurele din Himalaya.
„Iar ce e mai rău, urmează”, susține McGuire, care crede că nu se pot face multe pentru a preveni evenimentele catastrofale, în afară de pregătirea cetăţenilor pentru a face faţă mişcărilor scoarţei.
Foto: time.com
Lasă un comentariu