Clasa politică din România demonstrează că merită oprobiul public cu vârf şi îndesat. Politicienii români care se succed pe la putere au un singur interes: căpătuirea cu orice preţ şi conservarea privilegiilor de care se bucură în poziţiile în care au ajuns ca urmare a votului dat de cetăţeni, pe care uită să-i mai reprezinte chiar de a doua zi după ce au fost aleşi. Excepţiile sunt nesemnificative.
Recent, Camera Deputaţilor a votat proiectul de lege care prevede menţinerea alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin şi stipulează alegerea preşedinţilor de consilii judeţene indirect, de către consilierii judeţeni. Când au hotărât asta, parlamentarii, exponenţi ai unor partide politice, au avut un singur scop: conservarea puterii pe plan local în oraşe, comune şi municipii şi un control politic şi mai abitir decât până acum asupra consiliilor judeţene (lucruri agreate atât de Putere cât şi de Opoziţie – ne referim aici la partidele mari PNL şi PSD, dar şi la aliaţii lor de la UDMR, PC şi UNPR).
Cu alte cuvinte, partidele care au primari pe funcţie şi-i vor menţine în continuare fără prea mari probleme, conservându-şi astfel puterea în plan local. La Arad, de exemplu, Gheorghe Falcă ar putea să iasă la pensie din funcţia de primar.
Desigur că vor fi şi excepţii, acolo unde electoratul se va mobiliza exemplar, dorind să scape de primarul pe funcţie şi având o alternativă fericită.
Dacă la primari avem de a face, totuşi, cu un vot uninominal, la preşedinţii de consilii judeţene avem de a face cu un vot indirect. Preşedinţii vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni, aleşi la rândul lor de populaţie. Va fi, deci, un vot indirect, pentru că îi vor alege consilierii. Care tot ei îi vor putea schimba, după un an, doi, dacă preşedinţii se vor dovedi „neascultători” în privinţa ordinelor primite de la partidele ale căror reprezentanţi sunt. Cu alte cuvinte, preşedinţii de consilii judeţene vor trăi cu sabia deasupra capului, ceea ce-i va transforma în veritabile marionete, la cheremul şefilor propriilor partide din fiecare judeţ. Vom asista, deci, la o politizare excesivă a funcţiei, aşa cum de altfel a mai fost şi în trecut.
Revenirea la asemenea formulă în cazul alegerii preşedinţilor de consilii judeţene şi menţinerea alegerii primarilor dintr-un singur tur de scrutin nu mai lasă nici un dubiu în privinţa a ceea ce urmăresc, cu adevărat, politicienii din România. Cetăţenii vor fi reprezentaţi de primari aleşi, în continuare, de o minoritate (co)interesată şi disciplinată iar preşedinţii de consilii judeţene vor fi doar nişte unelte în mâna partidelor din care fac parte. Nu cred că asta îşi doresc cetăţenii!
Lasă un comentariu