Chinezi acuzați de SPIONAJ ECONOMIC în SUA. Erau INFILTRAȚI de un deceniu

Chinezi acuzați de SPIONAJ ECONOMIC în SUA. Erau INFILTRAȚI de un deceniu

Şase cetăţeni chinezi au fost trimişi în instanţă de autorităţile americane sub acuzaţia de spionaj economic şi furt de secrete comerciale de la companiile americane Avago şi Skyworks. Printre învinuiţi se numără şi trei profesori universitari, unul dintre aceştia fiind reţinut de către autorităţile din Statele Unite.

Potrivit procurorilor, este vorba despre un complot de lungă durată ce viza furnizarea de avantaje unor universităţi şi companii controlate de Statul Chinez.

Tema spionajului făcut de chinezi este una de actualitate, după ce în ultimii ani mai multe atacuri cibernetice au spart bazele de date ale unor servicii publice şi companii americane.

Conform oficialilor din Departamentul de Justiţie, cei şase acuzaţi şi-au început activitatea în urmă cu mai bine de un deceniu.

Profesorul Hao Zhang de la Universitatea Tianjin, reţinut de NSA, şi colegul său Wei Pang sunt acuzaţi că au sustras de la angajatorii americani date despre tehnologia de filtrare a semnalelor radio folosite în telecomunicaţii.

Ulterior, cei doi, împreună cu alţi patru complici au pus bazele unui companii în China care să realizeze componentele respective folosite în industrie.

„Acuzaţii au obţinut accesul la date sensibile despre tehnologia Statelor Unite pe care le-au vândut care guvernul Chinei”, susține John Carlin, procurorul adjunct pentru Securitate Naţională.

Procurorii au făcut publice acuzaţiile, formulate la 1 aprilie, după ce l-au arestat pe profesorul Hao Zhang de la Universitatea Tianjin sâmbătă, la sosirea acestuia în San Francisco, din China. Profesorul este acuzat că a comis furtul în perioada în care a lucrat ca inginer la Avago Technologies, la Fort Collins, în statul Colorado.

Hao Zhang este singurul dintre cei şase aflat în custodia americanilor.

Ceilalți cinci se presupune că ar fi în China, iar americanii se pregătesc să îi judece în lipsă.

„Spionajul economic provoacă daune mediului de afaceri din Statele Unite, dăunează economiei globale şi periclitează interesele ţării în exterior”, se arată în rechizitoriu.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, chinezii riscă până la 15 ani de închisoare şi o amendă în valoare de 500.000 de dolari.

Foto: thehackernews.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.