Reabilitarea termică, un obiectiv prea îndepărtat

Reabilitarea termică, un obiectiv prea îndepărtat

In aceasta perioada asigurarea necesarului de caldura pentru sezonul rece reprezinta o prioritate pentru multi cetateni aradeni. Un numar din ce in ce mai mare de cetateni doresc sa renunte la sistemul centralizat de incalzire si sa opteze pentru un sistem individual: microcentrale de apartament pe gaze. Pentru aceasta operatiune, conform legislatiei in vigoare, fiind necesar, in primul rand, acordul asociatiei de proprietari si al vecinilor direct afectati, de multe ori in cadrul adunarilor generale ale asociatiilor apar momente in care fiecare isi manifesta sentimentele fata de vecini. Totul pentru a avea o factura mai mica la incalzire.
Solutia o reprezinta crestearea performantei energetice prin reabilitarea termica atat a cladirilor de locuit cat si a SACET. Aceste masuri trebuie, conform directivelor europene si a Legii 121/2014, sa contribuie la reducerea consumurilor de energie cu 19% pana in anul 2020. Dar si la acest capitol suntem intarziati. Cu toate ca s-au alocat sume importante din bugetul local pentru reabilitarea termica a unor blocuri observam ca ritmul de executie este foarte lent in raport cu termenul de finalizare a acestor lucrari. Suntem la jumatatea anului si nu avem montate schele pe blocuri. Sa fie oare constructorul depasit de numarul de lucrari in executie?
Potrivit Ordinului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nr. 951/14.05.2015, pentru Arad, pe anul 2015, se aloca fonduri in valoare de 166.266,84 lei pentru Programul National Multianual privind cresterea performantei energetice a blocurilor de locuinte, derulat conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.18/2009. Aradul va beneficia de aceste fonduri pentru primul lot, in numar de 17 blocuri, care au fost reabilitate. Avem speranta ca aceste prime blocuri reabilitate in Arad, vor fi, in sfarsit, finalizate si receptionate.
Altfel, obiectivul prin care se urmareste reducerea cu 40% a costurilor pentru incalzire precum si limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera va fi greu de atins in conditiile actuale.
La ultima intalnire care a avut loc la Bucuresti intre reprezentantii asociatiilor de proprietari din tara si reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii care gestioneaza programele de dezvoltare acestia din urma au lansat propunerea unei dezbateri avand ca tema reabilitarea termica a blocurilor de locuinte prin programele de dezvoltare regionala.

Conducerea U.L.A.L.
Dorina Lupşe – preşedinte
Maria Brănişcan – vicepreşedinte

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.