Pentru ca zilele libere din vacanţă sau doar week-endul petrecut departe de agitaţia oraşului, să fie reuşit, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad readuce în atenţie o serie de măsuri pe care le putem lua, pentru a ne feri de infractori.
IPJ Arad recomandă să acordăm o atenţie sporită lucrurilor personale atunci când mergem să ne relaxăm, în timpul ieşirilor la iarbă verde, la piscine, ştranduri sau la pescuit.
Este important să păstrăm mereu în raza vizuală, pentru supraveghere, pătura, banca sau locul în care am lăsat obiectele personale şi să încercăm să lăsăm întotdeauna o persoană de încredere la locul respectiv. Obiectele de valoare cum ar fi bijuterii, portmonee, telefoane mobile nu trebuie lăsate la vedere pe plajă.
Dacă mergem într-o staţiune, când am ajuns la destinaţie este bine să nu lăsăm bagajele nesupravegheate lângă maşină. Este indicat să avem în portofel doar suma de bani necesară pentru cheltuielile curente şi să-l păstrăm la noi, aproape de corp. Este de evitat să păstrăm codul PIN alături de card, iar dacă cardul a fost sustras, să anunţăm imediat banca despre acest lucru.
Dacă ni s-a repartizat o cameră la un etaj inferior, este bine să nu lăsăm geamurile deschise, fiind calea cea mai uşor accesibilă hoţilor şi să închidem uşile de la balcon sau terasă.
În cazul în care am fost victima unei infracţiuni de furt din locuinţă sau cameră de hotel, să încercăm pe cât posibil să nu pătrundem în locul faptei, întrucât riscăm să distrugem probe care pot duce la identificarea autorilor.
Dacă plecăm de acasă, trebuie să încercăm să creăm aparenţa că se află cineva în locuinţă, prin instalarea unor dispozitive de aprindere şi stingere automată a luminilor în locuinţă sau colectarea frecventă a corespondenţei, de către un vecin sau o persoană de încredere.
Este indicat să rugăm un vecin să ne supravegheze locuinţa şi să nu lăsăm sume mari de bani sau valori în casă. De asemenea, să nu postăm pe reţelele de socializare mesaje din care să reiasă că suntem departe de casă, întrucât poate constitui o invitaţie pentru hoţi.
În ceea ce priveşte prevenirea accidentelor auto, şoferilor le este reamintit faptul că depăşirea limitelor legale de viteză şi viteza neadaptată la condiţiile de trafic reprezintă unele din principalele cauze ale accidentelor rutiere grave produse pe drumurile publice. De asemenea, viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehicului în siguranţă şi determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză.
Lasă un comentariu