În sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ, municipalitatea a organizat marți, 1 Decembrie 2015, o ceremonie specială dedicată Zilei Naționale a României, ai cărei invitați de onoare au fost veteranii de război arădeni.
Arhiepiscopul Aradului, istorici, oameni de cultură și militari au evocat cu acest prilej contribuția personalităților arădene și sacrificiile Armatei Române pentru realizarea Marii Unirii, apărarea țării și a valorilor naționale.
În discursul său, primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă a subliniat importanța Armatei ca parte a istoriei Aradului și a adus omagiul municipalității veteranilor arădeni.
„Trebuie să ne ridicăm la nivelul istoriei. La nivelul acestor oameni care şi-au pus viaţa în faţa puştii pentru interesul naţional. De aceea, nu trebuie să ne coborâm la populismul mic, ci să alegem viitorul mare al oraşului. Este obligaţia noastră. Este un oraş care a pregătit Marea Unire. Este o obligaţie să rămânem şi noi în istorie şi să primim şi noi aplauzele pe care le merită veteranii noştri. Fiica mea nu şi-a cunoscut străbunicii. Unul a murit la Odesa, iar celălalt a fost până în Cehoslovacia pe front, a murit, de asemenea. De aceea trebuie ca acestor copii să le ducem noi istoria în educaţie. Toate aceste valori trebuie să le transmitem acestor generaţii de tineri care trebuie să creeze mai departe România modernă. Dacă unii au făcut războiul, dacă unii au rezistat în comunism, dacă alţii au făcut Revoluţia din 89, dacă noi putem dezvolta oraşele, tânăra generaţie o să trebuiască să ducă această naţiune mai departe spre ţeluri mult mai mari. De aceea, aceste lucruri trebuie legate de istorie. Şi istoria o dau oamenii care au făcut-o şi istoria se trasmite prin oamenii care o cunosc”, a spus edilul.
Primarul a vorbit și despre parteneriatul administrație-armată pentru reconversia civilă a Cetății Aradului: „Anul 2015 este un an istoric pentru Arad. Am reuşit prin parteneriatul cu Armata să preluăm Cetatea Aradului. Aradul va face o unitate militară nouă, modernă, pentru Armată. Militarii se vor muta din Cetate în 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, într-o unitate modernă, la Arad. Cetatea Aradului este o mare oportunitate pentru ceea ce înseamnă cultura şi istoria arădeană”, a mai adăugat Gheorghe Falcă.
În încheierea ceremoniei, Primarul Aradului a oferit veteranilor și văduvelor de război câte o diplomă de onoare și un drapel tricolor din partea municipalității.
La ceremonia de la Palatul Administrativ a participat și un grup de tineri membri ai asociației de reconstituire istorică militară IR33 Cetatea Aradului, purtând uniforme ale Armatei Române din cele două războaie mondiale.
Lasă un comentariu