Biblioteca Judeţeană „A. D. Xenopol” Arad deţine, în colecţia de patrimoniu, zeci de volume a căror vechime este de câteva sute de ani, cea mai veche asemenea carte, religioasă, datând din anul 1485. Este vorba despre un incunabul tipărit în primii ani ai introducerii tiparului de către Johannes Gutenberg. Toate acestea fac parte dintr-o importantă colecţie de cărţi rare, categorie în care intră toate volumele tipărite până în anul 1850.
„Între acestea se numără şi 22 de volume realizate în perioada de început a tiparului, de la inventarea acestuia de către Johannes Gutenberg şi până în anul 1500, incunabule religioase şi laice, valoroase prin raritate, frumuseţe sau atelierul unde au fost imprimate”, a declarat Florin Didilescu (foto), directorul instituţiei.
Potrivit acestuia, câteva din aceste volume, ca „Opera” lui Vergilius (tipărit la Veneţia, 1482), Biblia tipărită de Anton Koberger, un erudit tipograf german (Nurnberg, 1493) sau Dictys Cretensis „Historia Troiana” (Veneţia, 1499) sunt unicat în România.
„Alături de incunabule, în colecţia de patrimoniu a Bibliotecii Judeţene se mai regăsesc alte cărţi, mai noi, dacă se poate spune aşa, opere ale unor autori cunoscuţi din cultura clasică greco-latină din perioada arhaică, începând cu Homer, din perioada târzie a Imperiului Roman, până la istoricul Cassius Dio şi mergând, aşa după cum am spus, până în anul 1850”, a precizat Florin Didilescu.
Potrivit directorului instituţiei de cultură, între acestea sunt cărţi care provin din importante centre tipografice ale Renaşterii, precum: Amsterdam, Leiden (Lugduni Batavorum), Veneţia, Padova (Patavi), Paris, Zweibrücken (Biponti) etc., tipărite în limbile latină, maghiară şi franceză, care au o deosebită valoare.
De remarcat, că primul pas spre crearea unei mari biblioteci publice arădene a fost apariţia Asociaţiunii „Kolcsey”, înfiinţată pe 15 decembrie 1881, având ca scopuri răspândirea culturii, sprijinirea literaturii autohtone, popularizarea ştiinţelor şi cultivarea artelor.
Prima bibliotecă din Arad, înfiinţată la 1 martie 1888, având sediul în clădirea teatrului arădean, oferea publicului cititor, în momentul deschiderii, peste 1500 de volume.
Pe parcurs, biblioteca a ajuns să-şi sporească simţitor numărul şi calitatea valorică a colecţiilor, în primul rând prin donaţii.
Între contribuţiile remarcabile se regăsesc cele făcute de familiile arădene Orczy, Vasarhelyi, Atzel sau Mocioni, care au donat volume de o importanţă deosebită în colecţia bibliotecii arădene dedicată secolelor XVIII şi al XIX.
„Nu în ultimul rând, trebuie amintită Colecţia istoricului Alexandru Dimitrie Xenopol, formată din 2032 de volume, donată bibliotecii în anul 1921, de Riria Xenopol, soţia marelui istoric. După cum reiese din scrisorile şi actele păstrate la bibliotecă, donaţia s-a făcut la dorinţa savantului însuşi, sfătuit în acest sens de marele om politic arădean Vasile Goldiş. Între volumele acestei colecţii se află preţioase lucrări de istorie, cel mai mare interes pentru cercetători suscitând cele 6 volume cu corecturi personale ale lui Xenopol la «Istoria românilor din Dacia Traiană», lucrare apărută la Iaşi între 1888 şi 1892”, a mai adăugat Florin Didilescu, directorul Bibliotecii Judeţene „A.D. Xenopol” Arad.
Lasă un comentariu